Козунак с течен шоколад

козунак с течен шоколад
Пухкав козунак с течен шоколад

 Такъв вкусен козунак с течен шоколад може да направите по повод и без повод.  С него често решавам проблема със закуската.

Парченце козунак с течен шоколад и чаша кафе, чай или мляко и закуската е готова. Приготвянето му не е нещо сложно.

Ето какви продукти ще са ви необходими за приготвянето този козунак: 200 мл прясно мляко, 3 яйца, 12 супени лъжици захар, 20 г свежа мая или 7 г суха (Винаги проверявайте срока на годност на маята, която използвате! Мая, която не е съхранявана правилно няма да ви даде очакваните резултати, дори да бъде в срок на годност! Не заливайте маята с гореща течност! Попарената мая не може да се активира! Не слагайте солта директно при маята! Солта убива дрождите! ).

Ще ви трябва и около 600 г качествено брашно, кората на 1 лимон или 2 прахчета ванилия, 100 мл олио или стопено краве масло, половин чаена лъжичка сол и течен шоколад по ваш избор.

Приготвяне на козунака с течен шоколад:

Затоплете много леко млякото (трябва да е хладко, не горещо!), към него добавете маята, 1 чаена лъжичка захар от предвидената и 2 супени лъжици брашно. Разбъркайте добре и оставете маята да се активира (това става за около 10 минути, зависи колко е топло в помещението). Брашното се пресява и в него са прави кладенче, на дъното на което се слага солта.

Към двете цели яйца и единия жълтък сложете захарта и разбъркайте с тел за разбиване или вилица, за да се смесят добре. Добавете настърганата на ситно лимонова кора или ванилията и мазнината.

Щом маята е готова активирана, добавете и яйцата със захарта и мазнината Ако използвате масло то трябва да е разтопено и охладено. Изсипете всичко в кладенчето и замесете тесто. Тестото за вашия козунак с течен шоколад трябва да е меко, гладко и еластично.

Оставете го да втаса добре в по-голям съд, който е добре намаслен. Съдът трябва да е добре покрит с капак, стреч фолио или чиста влажна кърпа. Щом тестото е утроило обема си е готово за направата на козунака. Това тесто може да… (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2 )

7 Коментари

  1. Страхотни козунаци,Рали…много са добри!

  2. Страхорни рецепти,Рали..много хубави козунаци!

  3. Здравейте,
    Тези 12 супени лъжици захар колко грама са общо? И течния шоколад обилно ли се маже или по-тъничко, защото сигурно това влияе на изпичането.

  4. Превъзходен! Благодаря за рецептата!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *