Мекици за почивния ден

мекици
Изкушаващи мекици

Вкусни мекици! Наближава почивният ми ден- неделя.

Сетих се, че някъде бях чела за мекици, които се приготвят от предния ден и дори не се месят, а тези, които до сега съм правила се месят, чакам ги да втасат…, отнемат ми не малко време, а и аз искам в почивният ден да се излежавам …

Разрових се тук-там, прочетох това онова и реших, че този път ще правя такива мекички. Необходимите продукти за тях са: 4 чаени чаши брашно, 1 чаена лъжичка сол, 2 супени лъжици захар, 2 чаени чаши и половина топла вода и 1 равна супена лъжица суха мая за хляб.

мекици продукти

Начин на приготвяне на тези неделни мекици:

Смесете по възможност в по-голяма купа или тенджера всички сухи съставки и към тях на тънка струя добавяйте водата при непрекъснато бъркане.

Получава се едно много гъсто тесто, което е меко и лепнещо. Ако сте забъркали тестото за мекиците в купа, покрийте я със стреч фолио, в случай, че е в тенджера просто затворете с капака.

Така подготвено тестото оставяте в хладилника. На другия ден, когато сте се наспали, имате едно чудесно тесто, което чака да направите от него едни вкусни и пухкави мекици. Докато половинката ви приготвя… (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2 )

48 Коментари

  1. Нели Паскалева

    Приготвих рецептата мекици за почивния д н.Тестото оосставаше по пръстите ми.Кошко гъсто трябва да е

    • Здравейте, Нели,
      може бби сте пропуснали момента с намазняване на ръцете което съм описала. Преди всяко откъсване и разтегляне на тесто, дланите се намазняват с олио. Тестото наистина е лепнещо, ако го пипате с ненамазнени ръце.

  2. Здравейте, опитах се да направя рецептата, но може би обърках нещо в тестото. То не ми стана толкова лепкаво, както е на снимката. На вкус ги докарах и бяха превъзходни, но не можах да ги оформя толкова хубави и плоски, а и тесторо не удвои обема си в хладилника. Сложих на половината дозата.

    • Здравейте, варианта да не е лепкаво тестото е да сте прекалили с брашното (различните марки брашно сгъстяват различно). Втасването зависи от маята, която сте ползвали. За оформянето не се притеснявайте, въпрос на тренинг е. Следващия път ще са чудесни.

  3. Здравейте, точно такава рецепта търсех за мекички, които да не са много мазни и тестото да става да се приготви от вечерта. Ще я пробвам със сигурност. Имам само 1 въпрос, понеже смятат да направя половин доза, бихте ли ми казали с каква вместимост е 1 чаена чаша. Благодаря :-))))

    • Чашата, която ползвам е с вместимост 250 мл. Различните марки брашно, сгъстяват по различен начин, ако е нужно може да добавите още малко брашно.

  4. Десислава

    Страшно сполучлива рецепта, става много лесно, мн.вкусно и не попива мазнина,щом е силно загрята тя.Благодаря!

  5. Здравейте!Опитах рецептата днес,страхотни станаха!Благодаря!Само дето бяха доста мазнички,дали е нужно допълнително брашно?

    • Може би не е била достатъчно загряна мазнината и затова мекиците са поели повече мазнина.

  6. vasilka bandova

    a ako sloja prqsno mlqko namesto vodata moje li

  7. radka teneva

    Направих мекичките и станаха супер!Много сполучлива рецепта!

    • А да попитам с миксер стават ли, понеже малко ми стана по-течно и се чудя дали ще станат :/

      • Тестото трябва да бъде меко и лепнещо, а не на каша. Различните марки брашно сгъстяват по различен начин. В случай, че тестото е много рядко, добавете още малко брашно.

  8. каста дива

    Исках да напиша – вместо твърдо тесто, да пише „меко тесто“. Извинете за грешката, но системата не ми дава да коригирам поста.

    • Тестото трябва да бъде меко и лепнещо, а не на каша. Различните марки брашно сгъстяват по различен начин. В случай, че тестото е много рядко, добавете още малко брашно.

  9. Нямах обикновенно брашно, но имах някакво кафяво ръжено за хляб, та реших да рискувам ☺️ Приех поздравления, станаха пухкави и просто страхотни. Благодаря за рецептата, става със всякакво брашно!

    • Miglena Vasileva

      Бързите и лесни мекици направени от вечерта цяла вечер ли трябва да стоят в хладилника или може на сутринта да се направи и да се сложи в хладилника и колко време трябва да стоят в хладилника и на каква температура за да станат готови за приготвяне

  10. петя панева

    Нямам суха мая ,колко жива мая да сложа?

  11. ve4e si ia zamesix za ytre !

  12. Поздравления за страхотната рецепта. Наистина имат много приятна консистенция. Стоят малко по- „въздушни“ от тези, които съм правила досега 🙂

  13. Здравейте, тестото лепнеше много по ръцете ми, макар че спазих точно рецептата. Дали знаете причината? Иначе пак станаха много вкусни 🙂

    • Нормално е да лепне тестото. Аз потапям ръцете си в купичка с олио. Може да добавите още малко брашно следващият път. Различните брашна довеждат до различна гъстота.

      • Благодаря, ще пробвам с малко повече брашно. Вероятно това е причината, тъй като обилно потапях ръцете си в олио.

  14. Николова

    Избягвайте пържените храни.

    • Невролог

      …и тестените също 🙂

      • Странно защо в България всички казват да не се яде тестено, а във Франция казват тестените да присъстват задължително на всяко ядене, като се редуват ( ориз, картофи, макарони и тн), а хляб всеки ден разбира се.

  15. В момента нямам мая на прах с кубче ще стане ли ?

  16. За утре смятам това да е закуската! ммммм

  17. petrana velinova

    BRAVO ! Mnogo lesni ,byrzi i vkusni !!!

  18. може ли да не е суха понеже нямам под рака в момента пак искам сега да ги направя 🙂

  19. Здравейте !Само не разбрах дали тестото се меси ?

  20. Супер мекички, моите деца искат вече само тези да им правя! Препоръчвам да ги опитате.

    • Радваме се, че успяваме да внесем добро настроение в ежедневието на хората, които ни харесват! Успех и с други вкусотии от нашия сайт!

  21. Правих ги тази сутрин-невероятни са! Благодаря! От половин доза ми излязоха 9броя за двама е добре.

    • Браво! Поздравления за кулинарните ви умения! Всички рецепти в сайта са изпробвани, така че не се притеснявайте да изпробвате и други изкушения!

  22. Здравейте, искам да приготвя тези мекици, но понеже сме само двама – колко излизат от тази доза, за да преценя дали да я намаля наполовина или да си я направя цялата? 🙂
    Благодаря предварително 🙂

  23. ДИМИТРИНА ВАСИЛЕВА

    МНОГО СА ВКУСНИ И СПОМУЧЛИВИ МЕСИЦИНЕ . БРАВО !!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *