Мекици по селски от баба

мекици по селски
вкусни мекици по селски

Невероятно вкусни мекици по селски!

мекици по селски със сирене

Мекици по селски казваше баба, защото не били въздушни като градските… Та, баба правеше нейните мекици от тестото дето месеше хляб. Като замесваше тесто, отделяше от него и ни правеше най-вкусните мекици.

Днес правих и аз така, замесих тесто за хляб и отделих от него една част за бабините мекици, но по принцип може и само за мекици да си замесите тесто.

Рецептата за мекици по селски е следната:

400 мл хладка вода, 1 чаена лъжичка захар (може и мед), една голяма щипка сол, която според мен се равнява на 1 чаена лъжичка, 1/3 мая от кубче от 42 г или малко пакетче суха, олио 2-3 супени лъжици, брашно 3 чаени чаши от 300 мл и олио за пържене.

Брашното се пресява и се прави кладенче. Маята разтваряте в хладката вода, към която е добавена захарта (меда). Изливате течността в кладенчето и добавяте олиото и солта. Омесвате гладко,меко и хомогенно тесто.

Оставяте да втаса много добре, да утрои обема си, на стайна температура. Това втасалото тесто, деля на две за хлебче и мекици. Вашите мекици може да направите с плънка и без плънка . Баба ни ги правеше и в двата варианта.

Натрошавате 100-150 г сирене, късате тесто с големината на голямо яйце, раздърпвате да изтъните топчицата и слагате малко сирене в едната половина.

Покривате с другата и прищипвате плътно тестото едно до друго, за да се затвори добре. Ако ви е трудно да раздърпате тестото, може да го разточите на малки кръгли или елипси кори и тогава да сложите сиренето и да затворите плътно (сега вече има и такива форми, които може да са ви от полза).

Така приготвените мекици по селски пържите от двете страни до златисто (не ги пържете в много силно сгорещено олио за да не прегорят отвън, а вътре да останат сурови). Ако не желаете да ги… (ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ на следващата страница)

2 Коментари

  1. Не бях правила до сега такива мекици от тестото за питка, но наистина станаха много вкусни. Плътни, и всички много ги харесаха 🙂 Благодара за тази идея

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *