Баклава с орехи и бисквити

баклава
Баклава с орехи и бисквити

 Отдавна не бях правила баклава, но днес реших, че е време да изненадам семейството си.

Тази баклава става много хубава и вкусна заради характерните продукти в нея. Нямах време да точа кори и затова купих готови.

Ето какво ще ви е необходимо, за да си направите като нашата баклава:

500 г качествени пресни фини кори за баница (не използвайте сухи и с изтекъл срок на годност кори, защото се трошат и вкусът им не е хубав), 350-400 г счукани на едро орехи, 1 пакет бисквити Роден край с масло (не ги заменяйте с други, защото те са важна част от вкуса на хубавата баклава), 2 супени лъжици с връх галета, 1 супена лъжица прясно изцеден сок от лимон, 1 кг качествена захар (аз използвам само на Захарни заводи), като от него махнете 2 шепи, вода 1 компотен буркан, 125 г краве масло.

Тавата, в която пекох нашата баклава е с размер 20/35 см.

Първо трябва да приготвите сиропа за баклавата, тъй като той трябва да е студен. Затова от количеството вода и захар се сварява сироп. Сиропът за баклавата е готов когато вдигайки лъжицата, последната капка се точи, както е показано на снимката. Тогава добавяте супената лъжица сок от лимон, който ще предотврати озахаряването на сиропа.

Начин на приготвяне на баклавата: бисквитите се натрошават на ситно, смесват се с галетата и счуканите орехи (орехите е добре да се усещат в баклавата и затова не трябва да са смлени или много ситно счукани). Вземате по 2 кори, слагате ги една над друга и върху тях наръсвате равномерно по ширина от сухата смес орехи, галета и бисквити (слагам по 2-3 шепи, като в единия край не наръсвам) и завивате на стегнато рулце.

Рулото разрязвате на парченца около 2 пръста и ги подреждате в суха тава, плътно едно да друго с разрезите нагоре (вижте снимките на втора страница). Навивате така всички двойки кори, нарязвате ги и ги подреждате в тавата. При мен се събраха точно в този размер тава. Стопявате кравето масло да стане течно и… (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2 )

30 Коментари

  1. Стана чудна баклава!!! Даже я подкарахме още докато е топла 🙂 Благодарско!

  2. Направих баклавата-много съм доволна от резултата, въпреки че използвах обикновени бисквити (но от по-фините). Рецептата ще бъде включена в редовния ми репертоар 🙂 Весели празници, здраве и късмет през 2016-та !

  3. Mnogo e vkusna baklavata.No kak da q napravq za da ne i pada plankata kato se razreje redi.

  4. Благодаря за хубавата рецепта,правя я за втори път,първия – на Коледа,на всички много ни хареса.В сиропа слагам 2-3 с.л. лимон,по-кислеко повече ни допада,и едно прахче ванилия.Весели празници!

  5. Кана Колева

    Страхотна е правих я за Коледа благодаря за рецептата

  6. Благодаря за рецептата – баклавата стана чудесна! Добавих канела в плънката, а в сиропа ванилия и го варих с малко кора от портокал и от лимон, които после извадих.

    • РЕРА МАРТИНОВА

      СУПЕР,НЕ СТАВА БЕЗ ТЕЗИ ПОДПРАВКИ !ВЕСЕЛА ,ЗДРАВА И УСПЕШНА 2016 Г

  7. Христина

    Благодаря за идеята,много е вкусна ,но я направих по мое усмотрение..както дойде..при мен няма мярки,всичко е на око :)…исках да сложа снимка,но няма такава опция

  8. Златка

    Аз живея в чужбина и няма от къде да закупя тези бисквити . Може ли да ти заменя с други бисквити с масло . Благодаря

  9. Ралица

    Тази баклава става чудесна и с друг вид ядки. Орехите може да замените с бадеми или шам фъстък.

  10. Непремено ще я направя!Вашите рецепти,винаги са сполучливи!

  11. Виолета

    Днес направих баклавата –-РАЗКОШНА е / добавих и една ванилия /

  12. Бориславка

    Подобрих рецептата, като добавих канела в сухата смес и в сиропа 1 ванилия и 2 лъжици розова вода. Стана страхотно свежо, като сложих и кората на 1 лимон.

  13. Марияна

    Нарязах ги на повече от 2 пръста и резултатът беше, че станаха по-високи и сиропът не стигна да ги покрие. Наложи се да ги обръщам, с което развалих фасона. Иначе станаха много вкусни, благодаря на автора на рецептата.

  14. Здравейте,

    Направих баклавата. Стана невероятна. За Нова година ще избухна с нея.

  15. Теодора

    Здравейте! Съпругът ми е купил одрински кори за баклава. В пакета има 40 на брой точени листи. Искам да Ви попитам дали мога да направя с тях вашата баклава по тази рецепта? Благодаря предварително!

  16. Направих я и се получи сладка вкусотийка-разкош!Благодаря за рецептата!Аз правя и друг вид баклава,също лесна и вкусна,но е с пълнеж от кисело мляко,локум и смлени орехи,също лесна и бърза за приготвяне.

  17. Много ми се зарахоса сиропа.. следвах указанията, сложих лимон, но стана сякаш само захар се яде, нищо друго не се усеща 🙁

    • Зависи от захарта, която се използва! Аз използвам захар на „Захарни заводи“. Получава се перфектен сироп.

    • може би от самите бисквити правят чуството че ядете захар,незная,но ще пробвам рецептата и ще дам отзиви

  18. Направих баклавата ви и наистина резултата е чудесен. Сякаш не можах да направя сиропа като вашия да се точи капката, но следващия път ще се постарая. Благодаря за споделената рецепта! Ще чакам с нетърпение и други сиропирани сладкиши, защото много ги обичаме.

  19. Със сигурност ще я пробвам, защото ми се вижда малко по-лесна от тази, която аз правя. Благодаря ти за рецептата, Рали!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *