окт. 202015
 

Print this pageTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on Facebook
Сподели с приятели!
ябълков оцет

домашен ябълков оцет

Предлагаме ви една изпробвана рецепта за натурален домашно приготвен ябълков оцет.

Тази кисела подправка има хубав аромат и е изключително полезна за организма. Рецептата е лесна за изпълнение и спокойно може да се изпълни от всеки, който иска да има от този полезен продукт.

За приготвянето на около 1 литър истински ябълков оцет ще са ви необходими:

Около 1,5 кг. добре узрели домашни (по възможност) ябълки, около 50 гр. захар и 2 супени лъжици мед. Количеството на водата е относително, като целта е да покрие плодовете и затова ако сте нарязали ябълките по- едро, ще ви е необходима повече вода. Това са продуктите с които ние си приготвяме домашен ябълков оцет. На много места пише, че трябва да се добавя и мая за хляб, но ние никога досега не сме слагали и винаги ни се получава.

Приготвяне на домашен ябълков оцет.

Измийте добре ябълките,  нарежете ги на дребни парченца, като задължително отстраните дръжките, загнилите и повредени от насекоми части. Ако желаете, може да отстраните и семенниците, но ние не ги махаме. Напълнете един 3 литров буркан около 3/4  от обема с нарязаните ябълки. В хладка вода разтворете … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

  3 коментара to “Домашен ябълков оцет – рецепта”

  1. Много,много благодаря за рецептата! Вече няколко пъти си правя оцет и той е чудесен ! Не използвам оцетната гъба от предния път,но ми е жал да я изхвърля и я съхранявам в буркан в хладилника! Не знам за какво мога да я използвам,но си я съхранявам,може пък да ми потрябва за някой домашен лек. Още веднъж благодаря за страхотната рецепта! Ирина

  2. Кога е подходящото време да се направи този оцет? Днес си взех ябълки от село и мисля да го направя утре. Дали ще стане? А може ли да се направи в пластмасов съд?

    • Подходящото време е когато имате подходящите ябълки 🙂 Можете да го направите и утре, но ще трябва да съхранявате съдът в помещение където температурите не падат под 10 градуса, защото при много ниски температури се забавя значително процеса на ферментация. Може да се направи в пластмасов съд, но пластмасата от която е направен този съд да е годна за съхранение на хранителни продукти.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(задължително)

(required)