февр. 052015
 

Print this pageTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on Facebook
Сподели с приятели!
крем карамел

крем карамел

Приготвяне на крем карамел- подробни указания!

Само като произнеса крем карамел и в главата ми стихийно нахлуват ароматите на ванилия и горена захар. Небцето ми усеща кадифеният му вкус… Невероятно е как съчетание от четири съставки правят тази експлозия от вкус и аромат.

Съставките, с които да направите великолепен крем карамел са: 1 литър прясно мляко, ако не можете да намерите домашно, то нека е с висока масленост (нискомасленото мляко няма да даде онази вълшебна плътност на хубавия крем карамел), 250 гр. захар+ 100 гр за карамела, 6-7 яйца със стайна температура, и ванилия 2-3 прахчета (аз слагам семенцата на 1 шушулка ванилия).

Начин на приготвяне на крем карамел:

500 мл. прясно мляко сложете в тенджера заедно с 250 гр. захар да се загреят до степен на разтапяне на захарта. Яйцата разбийте с тел или миксер на ниски обороти (колкото да станат еднородни жълтъците и белтъците, а не да ги правите на пяна), смесете ги с останалите 500 мл. прясно мляко и добавете ванилията (в случай, че ползвате семенца от шушулка, добавете ги към млякото, което сложихте да се затопля заедно със захарта).

Сгорещеното и подсладено мляко наливайте на тънка струя при непрекъснато бъркане към яйцата и млякото да ги затоплите.
От 100 гр кристална захар направете светъл карамел. В подходящ съд сложете захарта и добавете 1 супена лъжица вода (карамела си правя в джезве, после ми е по-удобно като го разливам в чашките или купичките). Сместа сложете на котлона и загрявайте докато стане златист цвят. Имайте в предвид, че дори отместен от котлона карамела продължава да ври и да става по-тъмен като цвят и съответно после нагарча.

Междувременно трябва да си приготвите купички или подходящи шоли, чаши, в които ще направите вашия перфектен крем карамел.

От това количество става 1.400-1.450 л. течност, така, че преценете колко купи или чаши ще са ви необходими. При мен са 8 купички. На дъното на всяко съдче наливате по малко от карамела, като се стараете да го разпределите равномерно. Яйчено-млечната смес винаги прецеждам преди да си напълня купичките, съветвам ви и вие да го направите. Понякога остават нишки от белтъка. Разпределяте вълшебната течност равномерно във всички чашки или купички и поставяте по възможност по-дълбока тава.

Слагате ги в студена фурна на средна скара и наливате студена вода в тавата. Количеството вода е около 2 см. под ръба на тавата. Печете на водна баня на 170 градуса час и петнадесет минути (времето засичам от момента на поставянето). Ако водата започне да образува мехурчета долейте малко студена.

Тайната на хубавия крем карамел е в него да няма шупли, да е с плътна структура. Ако водата заври в крем карамела ще има шупли, не, че това ще попречи да го хапнете, но ние търсим онази плътност и кадифен вкус на крем карамел без шупли, търсим съвършенството на… (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

  4 коментара to “Крем карамел с кадифен вкус”

 1. Направо се изложих! Уж следва указанията ви, но изглежда някъде имам пропуск. Отдели се много вода, няма хебава плътност и има шупли,на вкус много добре. Времето за изпичане не засякох, но не бяха по-малко от петнадесет минути както описвате!
  Не ми е за пръв път да го правя, но пълен провал!
  Този път го направих във форма за кекс, не в чаши!
  Къде ми е грешката ?
  Благодаря предварително!

  • Мария, никога не правя крем карамел в тава. Винаги го правя в купички, намирам, че индивидуалното поднасяне на крема е по-удачен вариант. Така, че нямам представа какво се случва при приготвяне в кексова форма, но печенето продължава час и петнадесет минути, както е посочено в рецептата.

  • Мария, не се пече 15 мин., а час и петнадесет минути на 170 градуса.

 2. […]макарони на фурна с масло с вкус на карамел[…]

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(задължително)

(required)