февр. 102015
 

Print this pageTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on Facebook
Сподели с приятели!
симид

симид

Много хора не знаят какво е симид.

За тях ще кажа с няколко изречения, че симид е тестено изделие с арабски произход, тъй като вкусния и ароматен симид се приготвя с нахутена мая.  Приготвянето на симид, не изисква нещо специално. В България се разпространява през 1920 година и е популярен до средата на миналия век, когато навлиза производството на заводския хляб.

От доста време търсех нахутена мая, за да приготвя симид.

Хляб, за който много съм слушала от родителите си. Ето, че открих нахутена мая с която приготвих вкусният симид. Днешната рецепта е посветена на този вкусен хляб. Продуктите, които ще са ви необходими за него са: 30 гр. нахутена мая, 300 мл. вода с температура 37 градуса, 1 чаена лъжичка сол и 500 гр. бяло брашно. Толкова малко продукти за ароматния симид…

Сложете нахутената мая във водата и разбъркайте. Пресейте брашното и направете кладенче, в което изсипете нахутената вода, добавете и солта и замесете тесто. Тестото за симидът става изключително еластично. Оставете го на топло да втасва.

Тук е редно да обясня, че тестото с нахутена мая изисква в помещението да е по-топло. Тя се активира много по-бавно от стандартната мая и втасването продължава естествено доста по-дълго време. При мен тестото втаса за около 2 часа, като се има предвид, че вкъщи е доста топло.  Сложете готовото тесто в… (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

  15 коментара to “Симид – вкусни питки…”

 1. Второто втасване,на вече оформените питки,е само докато загрее фурната,нали?При мен това ще бъде десетина минути,достатъни ли са?Благодаря!

 2. Рали, благодаря за рецептата. Прекрасни питки!

 3. Здравейте,
  Изпълних рецептата точно, но няма нито аромата нито вкуса на симид. Незнам защо така!

  • Предполагам е от продуктите, които сте ползвали.

   • Ани нахутена мая, вода, брашно, което ползвам от години и е качествено. Маята трябва ли да се остави да се накисне, трябва ли да шупва. Не съм ползвала досега мая на прах и незнам как се процедира с нея. Освен това кората на хлебчетата стана много твърда а вътре беше малко като сурово и сбито, а не въздушно. Трябва ли да се слага съд с вода във фурната при печене?

    • Ако сте спазили точно пропорциите и рецептата, няма причина да не се получи. Нахутената мая има много малък срок на годност. Погледнете снимките в рецептата. Тестото трябва да стане като това в купата. Температурата е 180 градуса за печене. Без вентилатор. Вода не се слага във фурната. Да не се пропуснали нещо от рецептата?

     • Не, стриктно я спазих, тестото си ми стана както е на снимката. Само да отбележа, че фурната ми е с вентилатор. Единствената програма без вентилатор е на долен и горен реотан. А маята трябва ли да я оставям да шупва или само я слагам във водата и смесвам с останалите съставки? Простете че така Ви питам, но много искам да направя такъв хляб, а първият ми опит беше провал:( И кората много твърда ми стана.

      • Всичко за маята съм описала в рецептата, как се процедира с нея. Моята фурна също пече така като вашата. Нормално е да пече на горен и долен реотан. Някъде бъркате в рецептата, но от разстояние ми е трудно да разбера. Кората става мека на този хляб.

 4. А от къде намерихте нахутена мая моля пишете!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(задължително)

(required)