Кефир – млечна напитка за здраве

кефир
Кефир – тибетска гъба

Вижте уникалните свойства на млечната напитка- кефир.

Малко познатият кефир е ферментирала млечна напитка, която притежава уникални и полезни за здравето свойства. Получава се след коагулация на краве, козе или овче мляко с помощта на кефирни зърна. Възможно е и използване на конско мляко – нарича се кумис.

За да си произведете сами кефир е необходимо да се сдобиете с кефирна гъба, чиито зърна приличат на част от карфиол.

Когато са здрави и жизнени зърната са с бял до леко жълтеникав цвят с леко прозрачна структура. С кефир може да се приготвят и много вкусни печива като питки, мекици, милинки, кексове и пирожки.

След като се сдобиете с кефирна гъба, трябва да спазвате някои правила при производството на кефир в домашна обстановка.

Първото правило е, че не трябва да се докосва до метал. За целта може да използвате стъклени съдове и пластмасови капачки и ще ви трябва пластмасова цедка, за да промивате гъбата.

Следващото изискване при производството на кефир е да не се използва горещо мляко, защото гъбата ще загине. Първо сварявате млякото (може да бъде краве, козе, овче, биволско и др.), оставяте го да се охлади до стайна температура и към него добавяте кефирната гъба. За стъклен буркан от 800 мл. ви са необходими около 2-3 гъби с големината на малък орех.

Напълвате буркана около 3/4 от обема и тогава добавяте гъбата. В процеса на ферментация гъбата увеличава обема си и е необходимо достатъчно място и малко въздух. Може да затворите плътно буркана или да го покриете само с марля или салфетка.

Ако е затворен плътно, тогава вашият кефир ще има леко газиран вкус, защото при ферментацията се отделя въглероден двуокис, който се разтваря в напитката.

Ако е отворен, няма да бъде газиран. Така престоява 24  часа, без да се огрява пряко от слънце на стайна температура. След това от ферментиралия кефир изваждате кефирната гъба, като прецеждате течността през пластмасова цедка и кефирните зърна остават в цедката.

Изплаквате ги със студена вода и ги добавяте към ново сварено прясно мляко и т. н. Кефирната гъба за около 20 дена удвоява обема си.

Може да подарите излишната част на някой, който има желание да си приготвя домашен кефир. Прецеденият кефир го поставете в хладилника за 24 часа и тогава вече е готов за пиене. Препоръчва се да се пие по една чаша от около 250 мл. 20 дена и след това да се направи почивка за 10 дена. В началото е… (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2 )

10 Коментари

  1. Николова

    Мога да подаря навсички желаещи.

  2. Пепа копева

    Мопя и аз имам нужда от гъбката ,жизненоважно ми е как да си я набавя

  3. Милена

    Здравейте, от къде се снабдихте с такава гъба?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *