Петровден – традиционни рецепти

Петровден
Питка за Петровден

Празнични рецепти за Петровден

На 29 юни е Петровден. На този ден на трапезата се слагат следните ястия: прясна питка, прясно сирене, баница с масло и сирене, бял мъж, петровско пиле и кокошка с джанки.

На Петровден след прекадяване се раздават и ядат първите ябълки – петровки.

Прясна питка: около 800 гр. брашно, 1 бакпурвер, 1 чаена лъжичка сода бикарбонат, 400 гр. кисело мляко, 1 яйце, 1 чаена лъжичка сол. Смесете брашното със солта и бакпулвера.

Содата добавете към киселото мляко и разбъркайте да шупне добре. Направете кладенче в брашното и изсипете млякото, добавете и яйцето и омесете меко тесто.

Оформете на питка и изпечете в предварително загряна фурна на 180 градуса до готовност.

Баницата може да направите по ваша рецепта или да направите дърпана баница.

Петровското пиле се приготвя по следния начин: 1 пиле около килограм и половина се измива добре. Подсушава се и се осолява. Намазва се много добре отвън и отвътре с краве масло. Пече се до готовност на 200 градуса.

пиле за Петровден
Петровско пиле

Кокошка с джанки:

Необходими продукти: 1 кокошка около килограм, краве масло, сол, 50 гр. сланина, 20 гр. брашно, 1 глава лук, 1 едър домат, 1 супена лъжица червен пипер (може даже да е лют), около 600-700 гр. джанки, връзка пресен копър.

Приготвяне на кокошка с джанки за Петровден:

Кокошката се нарязва на порции и се запържва в маслото. Добавят се сланината нарязана на парченца и лука на кубчета. Запържват се и те леко. Поръсвате с брашното и … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *