Домашни мекици за закуска

домашни мекици
Топли домашни мекици

Пригответе си тези страхотни домашни мекици!

Няма човек, който да не обича домашно приготвени мекици, или поне аз не познавам такъв. В повечето случаи като кажеш домашни мекици и в съзнанието ти изплува баба или мама…
За да направите тези мекици не се изисква някакво специално умение и продукти. Направите ли веднъж за семейството и приятелите, ще ги правите постоянно. 🙂

Ето какви продукти ще са ви необходими за вкусните домашни мекици:

1/3 от кубче свежа мая с грамаж 42 г (ако ползвате суха от 5 до 7 г, зависи от маята която ползвате), 300 мл хладка вода, 1 чаена лъжичка мед (може да замените със захар), 1 чаена лъжичка сол, 1 супена лъжица олио, брашно около 500 г и олио за пържене.

Разтворете в хладката вода маята и меда (захарта) и 1-2 супени лъжици брашно. Оставете да се активира маята. Щом забележите, че са се образували мехурчета, добавете 1 супена лъжица олио. Направете кладенче в пресятото предварително брашно и омесете меко и нелепнещо тесто. Оставете го да втаса добре до утрояване на обема на тестото (понякога го оставям за цяла нощ и сутринта като стана, само да изпържа мекиците, както направих тази сутрин)

Тестото месено късно вечерта не го прибирам в хладилник. Не се притеснявайте, че ще му стане нещо). В купичка сложете малко олио с което да намазнявате ръцете си. Налейте около 150-200 мл олио в по-тесен съд и го оставете да се загрее добре. Късайте малки късчета от тестото и … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *