Домашно сирене – приготвяне и съхранение

домашно сирене
Вкусното домашно сирене

Днешната тема е приготвяне на домашно сирене.

Няма нищо сложно в приготвянето на домашно сирене. Единственото условие е да си набавите хубаво домашно мляко. Много хора си представят твърде трудоемко приготвянето на сирене, но това съвсем не е така. В домашни условия може да приготвите домашното си сирене от по-малко количество мляко.

Необходими продукти за домашно сирене:

2 л. прясно неварено мляко, 10 капки мая за сирене, морска сол.

Още: тензух и точилка.

Приготвяне: навремето нашите баби са правели сиренето от току-що издоено мляко, докато още е топло. Днес това може да се случи само ако отглеждате животни. Повечето от нас купуват млякото от производител и то вече е охладено.

Затова млякото трябва да се затопли до телесна температура. В случай, че нямате термометър с който да засечете температура 36-37 градуса, ще трябва да се доверите на кутрето си.

Млякото се налива в тенджера и се слага на котлона да се затопли. Както вече казах трябва да достигне температурата от 36-37 градуса. Ако нямате термометър, потопете кутрето си в предварително отместеното от котлона мляко и добре разбъркано.

Млякото не бива да ви пари. Трябва да усещате едва доловима топлина. В този момент добавяте 10 капки мая за сирене и разбърквате добре. Слагате капака на тенджерата и покривате съда с 1 хавлиена кърпа. Оставяте така да почива 90 минути.

След като са изтекли тези 90 минути отваряте тенджерата. Млякото изглежда като желирано. Вземете един нож и го нарежете. Прекарвате ножа от край до край през 3-4 см. После накръст отново нарязвате. Образуват се малки кубчета. Оставяте така с нарезите да престои 20 минути.

През това време ще се отдели суроватката от вашето домашно сирене.

Намокрете и изстискайте от водата тензуха. Сложете го в тенджера с подобна големина. Краищата на тензуха трябва да излизат от  тенджерата. Изсипете внимателно подсиренето мляко в тензуха.

Сложете точилката над тенджерата и вържете срещуположните краища. Вдигнете тензуха с точилката и оставете за 2 часа да се отцежда. След това е добре да притиснете с някаква тежест вързопчето за да се оформи добре.

домашно сирене от краве мляко

Моето го слагам в кутия с дупки за 1 нощ. След престоя си с тежестта, махате тензуха и поръсвате от всички страни с морска сол. Може да разрежете на две или 4 парчета вашето домашно сирене да се осоли и отцеди от суроватката.

Държа сиренето така със солта около 5-6 часа.  От тези 2 л. прясно мляко при мен се получи 530 гр. сирене. Някой изхвърлят суроватката. С нея може да си … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2)

Относно admin

Погледнете също

Терин с печени чушки

Терин с печени чушки

Този терин с печени чушки може да се приготвя целогодишно. Приготвянето на вкусния терин с …

10 Коментари

 1. Само не разбрах прясното мляко от което правим сиренето сурово ли е или сварено?

 2. Величка Иванова

  Благодаря за рецептата!Стана страхотно и съм доволна!

 3. Благодаря за рецептата. Сега го правя, надявам се да се получи.

 4. Борис Бончев

  Сиренето ми не узря, а стана на каша, шупна. Спазвах технологията и нямам идея какво съм объркал.Ако някой има идея моля да ми помогне.

  • Жасмина

   Най-вероятно няма достатъчно сол в саламурата, в която е оставено да зрее. Аз я приготвям с преварена и охладена вода и морска сол. Концентрацията на морска сол се проверява като във водата, в която е разтворена солта се пусне едно сурово яйце. Саламурата е готова, когато яйцето изплува над повърхността с диаметър около монета от 20 ст.

 5. Станка

  Така го приготвям и аз, ама от 5 л. домашно мляко изкарвам около 1-1.200 кг. И много хубава извара става от суроватката 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *