Препоръчани
Начало » Хитрини за кухнята » Домашно сирене – приготвяне и съхранение

Домашно сирене – приготвяне и съхранение

домашно сирене
Вкусното домашно сирене

Днешната тема е приготвяне на домашно сирене.

Няма нищо сложно в приготвянето на домашно сирене. Единственото условие е да си набавите хубаво домашно мляко. Много хора си представят твърде трудоемко приготвянето на сирене, но това съвсем не е така. В домашни условия може да приготвите домашното си сирене от по-малко количество мляко.

Необходими продукти за домашно сирене:

2 л. прясно неварено мляко, 10 капки мая за сирене, морска сол.

Още: тензух и точилка.

Приготвяне: навремето нашите баби са правели сиренето от току-що издоено мляко, докато още е топло. Днес това може да се случи само ако отглеждате животни. Повечето от нас купуват млякото от производител и то вече е охладено.

Затова млякото трябва да се затопли до телесна температура. В случай, че нямате термометър с който да засечете температура 36-37 градуса, ще трябва да се доверите на кутрето си.

Млякото се налива в тенджера и се слага на котлона да се затопли. Както вече казах трябва да достигне температурата от 36-37 градуса. Ако нямате термометър, потопете кутрето си в предварително отместеното от котлона мляко и добре разбъркано.

Млякото не бива да ви пари. Трябва да усещате едва доловима топлина. В този момент добавяте 10 капки мая за сирене и разбърквате добре. Слагате капака на тенджерата и покривате съда с 1 хавлиена кърпа. Оставяте така да почива 90 минути.

След като са изтекли тези 90 минути отваряте тенджерата. Млякото изглежда като желирано. Вземете един нож и го нарежете. Прекарвате ножа от край до край през 3-4 см. После накръст отново нарязвате. Образуват се малки кубчета. Оставяте така с нарезите да престои 20 минути.

През това време ще се отдели суроватката от вашето домашно сирене.

Намокрете и изстискайте от водата тензуха. Сложете го в тенджера с подобна големина. Краищата на тензуха трябва да излизат от  тенджерата. Изсипете внимателно подсиренето мляко в тензуха.

Сложете точилката над тенджерата и вържете срещуположните краища. Вдигнете тензуха с точилката и оставете за 2 часа да се отцежда. След това е добре да притиснете с някаква тежест вързопчето за да се оформи добре.

домашно сирене от краве мляко

Моето го слагам в кутия с дупки за 1 нощ. След престоя си с тежестта, махате тензуха и поръсвате от всички страни с морска сол. Може да разрежете на две или 4 парчета вашето домашно сирене да се осоли и отцеди от суроватката.

Държа сиренето така със солта около 5-6 часа.  От тези 2 л. прясно мляко при мен се получи 530 гр. сирене. Някой изхвърлят суроватката. С нея може да си … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2)

Погледнете също

Домашният чипс от цвекло

Домашен чипс от червено цвекло

Готовият чипс от цвекло Приготвих този чипс от червено цвекло защото много обичам. Домашният чипс …

3 коментара

  1. Станка

    Така го приготвям и аз, ама от 5 л. домашно мляко изкарвам около 1-1.200 кг. И много хубава извара става от суроватката 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *