дек. 162016
 
Сподели ако ти харесва!

домашно сирене

Вкусното домашно сирене

Днешната тема е приготвяне на домашно сирене.

Няма нищо сложно в приготвянето на домашно сирене. Единственото условие е да си набавите хубаво домашно мляко. Много хора си представят твърде трудоемко приготвянето на сирене, но това съвсем не е така. В домашни условия може да приготвите домашното си сирене от по-малко количество мляко.

Необходими продукти за домашно сирене:

2 л. прясно неварено мляко, 10 капки мая за сирене, морска сол.

Още: тензух и точилка.

Приготвяне: навремето нашите баби са правели сиренето от току-що издоено мляко, докато още е топло. Днес това може да се случи само ако отглеждате животни. Повечето от нас купуват млякото от производител и то вече е охладено. Затова млякото трябва да се затопли до телесна температура. В случай, че нямате термометър с който да засечете температура 36-37 градуса, ще трябва да се доверите на кутрето си.

Млякото се налива в тенджера и се слага на котлона да се затопли. Както вече казах трябва да достигне температурата от 36-37 градуса. Ако нямате термометър, потопете кутрето си в предварително отместеното от котлона мляко и добре разбъркано. Млякото не бива да ви пари. Трябва да усещате едва доловима топлина. В този момент добавяте 10 капки мая за сирене и разбърквате добре. Слагате капака на тенджерата и покривате съда с 1 хавлиена кърпа. Оставяте така да почива 90 минути.

След като са изтекли тези 90 минути отваряте тенджерата. Млякото изглежда като желирано. Вземете един нож и го нарежете. Прекарвате ножа от край до край през 3-4 см. После накръст отново нарязвате. Образуват се малки кубчета. Оставяте така с нарезите да престои 20 минути.

През това време ще се отдели суроватката от вашето домашно сирене.

Намокрете и изстискайте от водата тензуха. Сложете го в тенджера с подобна големина. Краищата на тензуха трябва да излизат от  тенджерата. Изсипете внимателно подсиренето мляко в тензуха. Сложете точилката над тенджерата и вържете срещуположните краища. Вдигнете тензуха с точилката и оставете за 2 часа да се отцежда. След това е добре да притиснете с някаква тежест вързопчето за да се оформи добре.

домашно сирене от краве мляко

Моето го слагам в кутия с дупки за 1 нощ. След престоя си с тежестта, махате тензуха и поръсвате от всички страни с морска сол. Може да разрежете на две или 4 парчета вашето домашно сирене да се осоли и отцеди от суроватката.

Държа сиренето така със солта около 5-6 часа.  От тези 2 л. прясно мляко при мен се получи 530 гр. сирене. Някой изхвърлят суроватката. С нея може да си … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2)

  2 коментара to “Домашно сирене – приготвяне и съхранение”

  1. […] Пухкави мекици със суроватка от сирене […]

  2. […] Можете да видите рецепта тук за Бяло саламурено сирене8230;]

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(задължително)

(required)