Ное. 052015
 

Print this pageTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on Facebook
Сподели с приятели!
хляб с квас

хляб с квас

Ще започна тази публикация с ползата от консумацията на хляб с квас.

Може би някой знаят, а други не, каква е разликата между маята и кваса. При маята имаме концентрирана маса от дрожди (живи микроорганизми), а при кваса дрожди и бактериите лактобацилус. Благодарение на  бактериите лактобацилус тестото с квас втасва бавно като ферментира и се развива. Тук е мястото на което ще кажа на всички, които задават въпросът- може ли такъв хляб да се прави в хлебопекарна? Не, не може, няма хлебопекарна с толкова дълга програма.

Надявам се това да не ви откаже от приготвянето на здравословен хляб с квас. Хлябът с квас има специфичен аромат и вкус. При този хляб, бактериите преработват сложните въглехидрати на пшеницата и ги правят усвоими за нашия организъм, регулира естествената флора на стомаха и е благоприятен за метаболизма. Хлябът с квас не мухлясва, ако е добре съхранен. Може да се консумира 20 дена и повече след изпичането му. До преди 70 години хлябът по цял свят се е приготвял с квас. Вижте как да си приготвите квас!

Много често се задава въпросът- защо моят хляб с квас е толкова кисел?

Хлябът има по- кисел вкус в следните случаи: квасът, който ползвате е на повече от 4 дена (в публикацията за приготвяне на квас съм написала, че на четвъртия ден, три часа  след захранването трябва да замесите тесто). След четвъртия ден, кваса започва да става все по-кисел и с интензивна миризма.

Другият вариант при който хляба е по-кисел е, че сте сложили повече квас от необходимото.

Приготвих различни видове хляб с квас и ще опиша всеки един от тях.

Ще дам съотношението, в което ги направих, а вие ще прецените кой от тези видове да си приготвите. Разбира се, може да импровизирате и да направите ваша рецепта.  Аз непрекъснато променям съотношенията на брашната, които ползвам и така добивам опит и съответно откривам нов вкус. Хляба с квас е изключително засищащ.

Съотношението квас, вода и брашно може да варира в зависимост от брашното което ползвате.

За 1 кг. брашно кваса, който се ползва е между 100 и 200 мл. (през цялото време докато месих различните видове хляб ползвах мерителна чаша.

вкусен хляб с квас

хляб с квас с 3 вида брашно

Хляб с квас и 3 вида брашно:

100 мл. квас (ползвах от пълнозърнесто брашно), 10 гр. сол, 300 мл. вода, 1 чаена чаша пълнозърнесто брашно (ползваната от мен чаша е с вместимост от 300 мл.), 1 чаена чаша брашно от лимец (чашата е със същата вместимост 300 мл.), 1 чаена чаша типово брашно.

Смесете трите … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

  7 коментара to “Хляб с квас – различни рецепти”

  1. Благодаря,за подробно представените рецепти! Аз вече 3 пъти правих хляб с квас, много е вкусен и аромата е съвсем различен от хляба с хлябна мая.Не се затруднявам с приготвянето и печенето, само се притеснявам ,че винаги се напуква отгоре въпреки , че правя разрези след като поставя тестото в подходящия съд. Къде греша.

    • Това, че хляба е напукан не е грешка. Проблема, ако може да се нарече така е в печенето. Тоест от самата фурна и градусите. Нека това не ви притеснява. 🙂

  2. Здравейте! Страхотна презентация. То се е видяло- ще се прави. Аз си купувам редовно хляб с квас и много ми харесва, много повече от обикновения черен хляб, който си замесвам вкъщи. И така се ентусиазирах да започвам с направата на кваса…но за съжаление през почивните дни няма да съм вкъщи. Проблем ли ще е да го подхраня утре и да го прибера в хладилника до неделя и тогава да му обърна пак внимание 🙂

    • Не е добре да се прекъсва процеса на приготвяне на кваса! Направете го когато имате възможност да му обърнете достатъчно внимание! Така ще знаете, че ще имате един качествен продукт!

      • Така и така го забърках вече, когато се върна ще си направя и изпитаната рецепта. Поне ще мога дасподеля става или не с прекъсване 🙂

  3. […] и знаете ли какво, че кваса без правила също стана и хляб омесих с него, за чудо и […]

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(задължително)

(required)