Препоръчани

Хляб с квас – различни рецепти

хляб с квас
хляб с квас

Ще започна тази публикация с ползата от консумацията на хляб с квас.

Може би някой знаят, а други не, каква е разликата между маята и кваса. При маята имаме концентрирана маса от дрожди (живи микроорганизми), а при кваса дрожди и бактериите лактобацилус. Благодарение на  бактериите лактобацилус тестото с квас втасва бавно като ферментира и се развива.

Тук е мястото на което ще кажа на всички, които задават въпросът- може ли такъв хляб да се прави в хлебопекарна? Не, не може, няма хлебопекарна с толкова дълга програма.

Надявам се това да не ви откаже от приготвянето на здравословен хляб с квас. Хлябът с квас има специфичен аромат и вкус. При този хляб, бактериите преработват сложните въглехидрати на пшеницата и ги правят усвоими за нашия организъм, регулира естествената флора на стомаха и е благоприятен за метаболизма.

Хлябът с квас не мухлясва, ако е добре съхранен. Може да се консумира 20 дена и повече след изпичането му. До преди 70 години хлябът по цял свят се е приготвял с квас. Вижте как да си приготвите квас!

Много често се задава въпросът- защо моят хляб с квас е толкова кисел?

Хлябът има по- кисел вкус в следните случаи: квасът, който ползвате е на повече от 4 дена (в публикацията за приготвяне на квас съм написала, че на четвъртия ден, три часа  след захранването трябва да замесите тесто). След четвъртия ден, кваса започва да става все по-кисел и с интензивна миризма.

Другият вариант при който хляба е по-кисел е, че сте сложили повече квас от необходимото.

Приготвих различни видове хляб с квас и ще опиша всеки един от тях.

Ще дам съотношението, в което ги направих, а вие ще прецените кой от тези видове да си приготвите. Разбира се, може да импровизирате и да направите ваша рецепта.

Аз непрекъснато променям съотношенията на брашната, които ползвам и така добивам опит и съответно откривам нов вкус. Хляба с квас е изключително засищащ.

Съотношението квас, вода и брашно може да варира в зависимост от брашното което ползвате.

За 1 кг. брашно кваса, който се ползва е между 100 и 200 мл. (през цялото време докато месих различните видове хляб ползвах мерителна чаша.

вкусен хляб с квас
хляб с квас с 3 вида брашно

Хляб с квас и 3 вида брашно:

100 мл. квас (ползвах от пълнозърнесто брашно), 10 гр. сол, 300 мл. вода, 1 чаена чаша пълнозърнесто брашно (ползваната от мен чаша е с вместимост от 300 мл.), 1 чаена чаша брашно от лимец (чашата е със същата вместимост 300 мл.), 1 чаена чаша типово брашно.

Смесете трите … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

Погледнете също

тиквички във фурната

Тиквички на фурна

Приготвяйки тиквички на фурна няма да се въртите около тигана и ще имате време да …

9 коментара

 1. Мисля че има хлебопекарна с която да се приготвя https:// http://www.panasonic.com/bg/consumer/home-appliances/small-kitchen-appliances/bread-makers/sd-zb2512.html
  Все още не съм го пробвала

 2. Имам повече неуспехи с кваса, отколкото успехи…
  Но купувам по често квас и вече правя чудесен хляб като начинаеща .за вкуса на хляба, то просто неможе изобщо да се сравнява и децата не искат повече друг хляб..
  Започнах да използвам филия от квасният хляб за да направя нов квас и така се получава по бързо и съм по успешна, но има още много да уча…
  Все още не разбирам защо трябва да се хвърля част от кваса, преди да го захранваш?

 3. Танка Петрова

  Благодаря,за подробно представените рецепти! Аз вече 3 пъти правих хляб с квас, много е вкусен и аромата е съвсем различен от хляба с хлябна мая.Не се затруднявам с приготвянето и печенето, само се притеснявам ,че винаги се напуква отгоре въпреки , че правя разрези след като поставя тестото в подходящия съд. Къде греша.

  • Това, че хляба е напукан не е грешка. Проблема, ако може да се нарече така е в печенето. Тоест от самата фурна и градусите. Нека това не ви притеснява. 🙂

 4. Irina Seferinkina

  Здравейте! Страхотна презентация. То се е видяло- ще се прави. Аз си купувам редовно хляб с квас и много ми харесва, много повече от обикновения черен хляб, който си замесвам вкъщи. И така се ентусиазирах да започвам с направата на кваса…но за съжаление през почивните дни няма да съм вкъщи. Проблем ли ще е да го подхраня утре и да го прибера в хладилника до неделя и тогава да му обърна пак внимание 🙂

  • Ралица

   Не е добре да се прекъсва процеса на приготвяне на кваса! Направете го когато имате възможност да му обърнете достатъчно внимание! Така ще знаете, че ще имате един качествен продукт!

   • Irina Seferinkina

    Така и така го забърках вече, когато се върна ще си направя и изпитаната рецепта. Поне ще мога дасподеля става или не с прекъсване 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *