Как да ускорим метаболизма си

ускоряване на метаболизма
храна за ускоряване на метаболизма

Тук ще ви запознаем с няколко начина да ускорите метаболизма си.

Много хора с наднормено тегло си задават въпроса- как да ускорим метаболизма си и не винаги стигат до приемлив отговор. Какво представлява метаболизма? Това е процес на обмяната на веществата в организма, който може да бъден забавен вследствие на нездравословен начин на живот или други външни фактори. Човешкият организъм е устроен така, че се нуждае постоянно да произвежда енергия, за да може да съществува. И единственият начин да произвежда такава енергия е чрез поемането на храна.

Най- важният фактор, който определя метаболизма на човека, това е генетичният.

Но има и други фактори, които могат да спомогнат за правилния метаболизъм в човешкият организъм. На първо място, това е здравият и пълноценен сън. Сънят е основен фактор, за правилно функциониране на всички процеси в тялото и трябва да му се обръща подобаващо внимание. При недоспиване организма се стресира и започва да трупа запаси от мазнини, за да може да издържи на различни критични ситуации.

Затова е задължително да си осигурите поне 8 часа пълноценен сън и резултатите с ускоряване на обмяната на веществата няма да закъснеят. Режимът на хранене е също изключително важна причина за забавяне на метаболизма. Трябва да си изградите навици да се храните няколко пъти на ден, но да поемате малки количества храна и да се храните бавно и спокойно. Храненето на крак с хамбургери и сладки неща може само да ви навреди.

Храната трябва да бъде пълноценна и разнообразна, за да осигурите на организма си всички необходими микроелементи, фибри, витамини и минерали. Водата е от изключително значение за правилната обмяна на веществата. Количеството, което трябва да се приема на ден е около 2 литра, но да бъде вода! Не чай, сокове, газирани напитки или нектари. Всичките тези неща организма ги разпознава като храна, а не като вода.

През лятото или при голямо физическо натоварване количеството на чистата вода може да бъде и по- голямо. Не по- малко важен фактор за ускоряване на метаболизма е … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

3 Коментари

  1. Хареса ми ще пробвам

  2. Много правилни съвети, само за чая не мога да разбера, защо? Той не съдържа калории разбира се, ако не му се слага захар.

    • Чай може да пиете колкото желаете, но в него се съдържат танини, минерали, багрилни вещества и т.н. и затова организма го разпознава като храна и затова е добре да пиете и достатъчно количество вода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *