Препоръчани

Конфитюр от вишни – домашен

конфитюр от вишни
Домашен конфитюр от вишни

Рецепта за конфитюр от вишни.

Неустоим е ароматният конфитюр от вишни. Лесен за приготвяне и много вкусен. За този конфитюр от вишни трябва да знаете следното нещо: задължително слагайте 1:1 плод и захар, тъй като вишните имат леко кисела жилка и ако захарта не е достатъчна, рискувате конфитюрът да се вкисне.

Поради тази причина няма да давам грамажи. Колкото вишни толкова и захар. Лимонената киселина се слага на 1 кг. плод 1 равна чаена лъжичка.

готовият конфитюр от вишни

Приготвяне на конфитюра от вишни:

Плодовете се измиват добре и се почистват от костилките. Претегляте ги и добавяте същото количество захар. Оставяте ги за една нощ в хладилник. През това време те ще отделят сок. Вода не се добавя. Слагате ги на котлона, отначало на най-висока степен.

Щом конфитюрът заври, намалявате на среден огън и периодично разбърквате и отстранявате образувалата се пяна. Варите до желаната от вас гъстота, но внимавайте да не го преварите. Пробвайте като грабнете с лъжица и сипвате в чиста суха чиния.

Прекарайте лъжицата през сипания конфитюр, ако се образува “пътечка”, която постепенно са затваря, конфитюрът е готов. Когато изстине ще се сгъсти още. Така ще запазите и прекрасния му цвят.

Щом прецените, че моментът е дошъл, добавяте лимонената киселина и оставяте да къкри още 3-4 минути. Насипвате в чисти затоплени буркани на винт. Затваряте веднага и обръщате с капачката надолу, върху дървена суха дъска.

Оставяте горещия конфитюр да се охлади така. Внимавайте при пълненето на бурканчетата да не се изгорите. Дръжте ги задължително с кърпа или ръкавица. Последното важи за всички горещи конфитюри, които правите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *