мар. 192015
 

Print this page
Print
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook

Сподели с приятели!
коприва с ориз

коприва с ориз


Днес приготвих коприва с ориз. Сега е времето на ястията с коприва, а и пост е преди Великден.

Това ястие коприва с ориз е изключително вкусно и е характерно за селските райони, но това не е пречка да го хапват гражданите. При този начин на приготвяне копривата запазва полезните си съставки.

Ето какви продукти ще са ви необходими да приготвите пролетното ястие коприва с ориз: коприва 200-300 гр., 1 връзка пресен лук, 2-3 стръка пресен чесън, сол, черен пипер, джоджен (ние имаме вече пресен в градината), 150 гр. ориз и 50 мл. олио.

Приготвяне на коприва с ориз:

Връхчетата коприва се накисват в студена вода за 5 минути, след което се измиват много добре (хубаво е да си я наберете вие от чист район). Копривата се слага в гевгир и се облива с гореща вода. оставя се настрани да се отцеди и охлади. Ориза се измива също много добре докато водата стане прозрачна.

Почистеният пресен лук се реже на ситно и се запържва в олиото за 2-3 минути. Добавя се към него измития ориз и при непрекъснато разбъркване се запържва за минута-две. Добавяте сол по ваш вкус и малко прясно смлян черен пипер. Наливате 200 мл. вода и намалете на минимум котлона. Ястието трябва да къкри много леко. Сега идва ред да нарежете пресния чесън на ситно и да го сложите при ориза.

Добавете и голяма щипка сух джоджен или десетина ситно нарязани пресни листенца. Щом ориза поеме водата, долейте още 200 мл. Наблюдавайте ястието, ориза трябва да се сготви добре и да… (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(задължително)

(required)