понеделник , януари 20 2020
Препоръчани
Начало » Хитрини за кухнята » Квас за хляб – приготвяне

Квас за хляб – приготвяне

… по наситен, дори бих казала, че е остра… Мехурчетата са доста повече, както и самият той доста е нараснал. Подхранете като в предишните дни и след 3 часа може да замесите с него.

Втори вид квас:

Този вид направих с пълнозърнесто брашно. Отново ползвах стъклен буркан с вместимост от 1 л. и отвара от хмел.

Първи ден: 100 мл. хладка отвара се смесва с 3-4 супени лъжици пълнозърнесто брашно. Разбърква се много добре и се оставя на топло както кваса с ръженото брашно.

Втори ден: с кваса не се случва почти нищо. Изхвърлете от него 2-3 супени лъжици и добавете хладка отвара от хмел 100 мл. и 3-4 супени лъжици пълнозърнесто брашно. Не забравяйте, че в кваса се бърка само с дървена лъжица. Разбърквате добре.

Трети ден: ароматът на кваса се променя и вече са се образували мехурчета. Махате от кваса 2-3 лъжици и процедирате като при ден втори.

Четвърти ден: квасът е пораснал има доста мехури и е с остра миризма. Подхранете като в предишните дни и след 3 часа може да месите с него.

96

Трети вид квас:

Този трети вид квас е приготвен с питейна вода от чешмата (водата която пием не е хлорирана) при него са използвани следните видове брашно: ръжено, пълнозърнесто, типово и фино царевично.  Съотношението им е равни количества от всичките- смесват се и се разбъркват в една купа.

Ден първи: в стъклен буркан наливате 100 мл. хладка вода и добавяте 2-3 супени лъжици от смесените видове брашно. При този квас още в първия ден добавих сокът от 2 едри зърна грозде.

Ден втори: процедурата се повтаря отново 100 мл. хладка вода и 2-3 супени лъжици от брашната. Разбърквате винаги с дървена лъжица и поставяте капачката отгоре. Повече сок от грозде няма да се слага.

Ден трети: кваса е увеличил обема си има миризма и мехурчета. Отново се добавят 100 мл. хладка вода и 2-3 супени лъжици от смесените брашна.

Ден четвърти: подхранвате като в предходните дни и след 3 часа кваса е готов да замесите вашия хляб.

Съхраняването на живият квас става по следния начин:

Може за го приспите за 3-4 дена в хладилник. На студено той заспива и щом ви потрябва, изваждате го от там, наливате хладка водичка, добавяте брашно и оставяте на стайна температура докато нарасне и тогава вече може да замесите с него.

Оставяйте си по 2-3 лъжички от кваса за мая и така може да го поддържате с години като го подхранвате периодично. Има хора, които твърдят, че кваса им е вече на две поколения и повече.

Другият вариант за съхранение на квас е като го измесите с пълнозърнесто или ръжено брашно докато спре да лепне. От това тесто направете … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 4 )

Погледнете също

портокалови сладки

Напукани портокалови сладки

За делник или празник, изненадайте близки и приятели с вкусните напукани портокалови сладки. Тези напукани …

21 коментара

 1. Дима Михайлова

  Отдавна са правени тук коментарите,но аз сега попаднах на тази рецепта.Имам питане.Родът на мама е от Солунско и помня,че нейна леля правеше едни питки,казваха им симит.За последно вкусих такава питка през 1982 г.,бях девет годишна,а мама беше бременна със сестра ми.Та баба и лелята-баба ѝ омесиха такъм симит с квас от нахут.Мама ми е разказвала,че за да получат този квас или мая / не помня вече как го наричаше / са будували цяла нощ,за да не изпуснат момента,може би на втасването,не знам.Вие знаете ли нещо по въпроса.Само да кажа,че няма нищо общо с онези продавани в Турция симити-гевреци.Вкусът беше много специфичен и много,много вкусен.Весели празници Ви пожелавам!Бъдете здрава!

  • Ето тази рецепта мисля, че ще Ви върне в детските години 🙂
   https://hitrinibg.com/simid-vkusni-pitki/

   • Дима Михайлова

    Благодаря за отговора,но…през 1982 г.нахутена мая в България нямаше.Явно бабите са правели нахутен квас по особен начин.Както и да е благодаря,че се отзовахте.Чела съм тази Ваша рецепта и ако намеря нахутена ма я със сигурност ще я пробвам

   • Дима Михайлова

    Благодаря за отговора!Чела съмя тази Ваша рецепта,но… прези 30 години надали у нас се е продавала нахутена мая.Дори сега тя трудно се намира.Вероятно е имало друг начин,за да будуват цяла нощ бабите и да чакат нахута да се подхване.Както и да е.Ще я пробвам и тази рецепта,ако намеря нахутена мая.

 2. Страхотна рецепта! Адмира
  ции! А втасването на каква температура втасва? В хладилник ли?

 3. sisi dobreva

  Здравейте!
  Как се прави блат за пица с квас?
  Предварително Благодаря!

  • По същия начин както тестото за хляба, но разтегляте тестото на ръка. Не се мачка с точилка. За една пица е достатъчно около 160-180 гр. тесто.

 4. Веска Страхинова

  Здравейте! Като си оставим 2-3 лъжички от кваса за мая, какво означава да го подхранваме периодично?! Слагат се отново вода и брашно или само вода? Не можах да разбера какво значи точно “подхранване”.

  • Добавяте малко вода и малко брашно, за да се запази същата консистенция.

 5. Анастасия

  Здравейте, при използването на квас за замесване на хляба колко лъжички слагате квас ? Хляба бухва ли като при маята?

  • За замесването с квас към всяка рецепта съм написала колко квас съм сложила. Обикновено слагам за 1 хляб 200 мл.
   Прочетете рецептите ми за хляб с квас и питка с квас. Разгледайте и другите рецепти с квас. Хлябът бухва както е нормално за всяко тесто. Тук времето за втасване е по-дълго, затова ви съветвам да прочетете рецептите, в които споделям опита, който имам за хляба с квас.

 6. Borislav Chakarov

  Има още един потенциален проблем – брашното. Не с всяко брашно става, защото в някои от тези, които се продават в магазина се слагат някакви стабилизатори и консерванти, които като нищо могат да убият вашия квас и да получите тухла за краен резултат… най-добре е да имате прясно брашно директно от мелницата.

 7. милмакс

  кваса се прави и с бобена чарба и люта чушка, пробвах но не можах да го направя като моята майка

 8. Биляна Топалова

  От дядо си знам, едно време този сушен квас се е приготвял есенно време. При приготвянето му освен отвара от хмел се е добавяла и пяната, която се получава при ферментирането на гроздето за вино. Хлябът ставал невероятно ароматен и вкусен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *