петък , септември 25 2020
Препоръчани

Мешана туршия – домашна рецепта

мешана туршия
Мешана туршия за студената зима

Такава мешана туршия приготвям от много години.

Вкусната мешана туршия се прави с каквито зеленчуци имате под ръка. Няма точни пропорции на зеленчуците. Колкото повече разнообразие има в градината, толкова по-вкусна става. Моята майка слага и кисели ябълки в нея, които и придават страхотен аромат.

Тази година нашите ябълки родиха много малко и градушката като мина… нищо не остана на дърветата. И затова този път не съм слагала.

Туршията правя в различни по големина буркани, като най-малкият е с вместимост от 1 л. Съответно захар, сол, оцет и аспирин ще дам за такъв буркан, а вие според вашите буркани ще коригирате тези продукти.

Необходими продукти за мешана туршия:

Зеле (карфиол), червени чушки, моркови, зелени или леко зачервени домати, моркови, морска сол, оцет, захар, целина,  аспирин, вода. Който обича люто, може да сложи и някоя люта чушка.

Още: буркани с капачки на винт.

Приготвяне: зеленчуците се измиват и се нарязват с големината на една хапка.  Целината се реже на едро. Всички зеленчуци се смесват в голяма тава. За буркан с вместимост от 1 л. се слага 100 мл. оцет, 1 супена лъжица морска сол, 1 супена лъжица захар и 1 стрит на прах аспирин. В бурканите се слагат зеленчуците като леко ги притискате.  Слагате солта, захарта, аспирина и оцета.

В тенджера наливате вода, която слагате на котлона да заври. Всеки буркан подготвен със зеленчуци и оцет, захар, сол и аспирин заливате внимателно с вряща вода. Внимавайте да не се изгорите! Затваряте с капачката и обръщате буркана надолу с капачката. Оставяте ги така докато напълно изстинат.

Вашата мешана туршия е готова. Това е най-лесната туршия, която правя за зимата.

Ако искате да разберете аз как приготвям селска туршия за зимата, кликнете ТУК

Погледнете също

Таратора с моркови

Таратор с моркови

Опитайте нещо различно и вкусно като този таратор с моркови. Мога да предполагам за реакциите …

3 коментара

  1. Елеонора

    Много ли е фатално, ако буркана не се обърне? Аз май направих голяма глупост. Остана ми много зеленчук, бурканите свършиха и какво да правя? Напълних един 6 литров буркан, но е с капак, а не с винтова капачка, няма как да го обърна. Ще ми стане ли там туршията е въпросът….

      • Няколко пъти , например през два дни трябва да се преточи, което означава да се изсипе маринатата от буркана в друг съд и след това отново да се върне в буркана. Ако намерите найлонова капачка със същия размер ще си облекчите работата, защото само ще обръщате буркана няколко пъти и ще го върнете отново в изправено положение. Когато е готова туршията ще я изконсумирате възможно най-бързо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *