Печени картофи на гребен

картофи на гребен
Вкусни картофи на гребен

Рецепта за вкусни печени картофи на гребен.

Тези печени картофи на гребен са чудесни като гарнитура към всякакво печено месо. За някой може да са дори основно ястие. В случай, че им добавите кашкавал, колбас или друг зеленчук, наистина ще се превърнат в основно ястие. В моят вариант са поднесени като гарнитура към котлет на скара.

Необходими продукти за печените картофки на гребен:

10 приблизително еднакви картофа (средна големина), сол, краве масло (олио или смес от двете мазнини), сладък червен пипер, 150 мл. светла обикновена бира и 100 мл. вода.

Още: 2 бамбукови шишчета и лист алуминиево фолио, с който да покриете тавичката.

Приготвяне: обелете и измийте картофите. Сложете на дървена дъска един картоф и подпъхнете от двете страни бамбуковите шишчета, както е показано на снимката.

Режете с много добре наточен дълъг нож картофите на шайби с еднаква ширина около 5 мм., не повече. Когато режете право надолу, ножа стига до шишчетата и картофа остава недосрязан. Така се запазва формата му и в същото време е на тънки филийки.

Намазнете тавичката, в която ще печете вашите картофи. Подредете картофите в тавичката. Стопете 50 гр. краве масло и полейте всички картофи равномерно. Посолете и поръсете със сладък червен пипер. Може да използвате и други подправки, които харесвате. Налейте в тавичкта бирата и водата.

Завийте добре тавата с лист алуминиево фолио и сложете да се пекат. Фурната трябва да е предварително загряна на 200 градуса. Тавичката се слага на средна скара. В случай, че ползвате вентилатор, намалете температурата на 180 градуса. Вентилатора вдига с около 20 градуса температурата.

Печете 35 минути, след което … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2 )

4 Коментари

  1. Красимира Гогова

    Вие какви подправки препоръчвате за картофите?

    • Подправките за тази рецепта съм ги упоменала в началото. Що се отнася по принцип за подправки за картофи, то могат да бъдат ползвани, риган, мащерка, розмарин…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *