Печено сладко от смокини

сладко от смокини
Домашно сладко от смокини

Нашите занимания за зимата продължават със сладко от смокини.

Както винаги гледам да не ми отнема много от времето, затова това сладко от смокини е печено във фурната. По този метод на приготвяне спестявам доста време.  Докато сладкото се пече, правя  спокойно много други неща.

Ето какви продукти са ви необходими за приготвянето на сладкото от смокини, печено във фурната (дозата е за 2 кг. плод, ако е необходимо увеличете или намалете количеството на захарта според плода):

2 кг добре узрели смокини (цвета, формата и големината нямат значение). Ако са от едрите може да ги нарежете на две или четири, 500 г захар, 500 мл вода, 1 равна чаена лъжичка лимонена киселина.

Приготвяне: измийте добре смокините и отстранете дръжчиците им. Сложете ги в подходяща по големина тава. Налейте водата и ги посипете със захарта.

Сложете ги в предварително загрята фурна на 180-200 градуса.  От време на време разклащайте тавата (не ги бъркайте, за да не се разкашкват.

Пробвайте сиропа и като забележите, че е започнал да се сгъстява, добавете лимонената киселина.

Разбъркайте внимателно и оставете за 2-3 минути във фурната. Насипете горещото сладко в сухи затоплени бурканчета с капачки на винт. По време на насипването дръжте бурканчетата с домакинска ръкавица или дебела кърпа.

Веднага след затварянето обръщате бурканчетата с капачката надолу и оставяте така да се охладят. По време на охлаждането капачките вакумират. Приберете готовото сладко от смокини на хладно.

P1320806P1320861

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *