неделя , септември 19 2021
Препоръчани

Сладки гъбки – лесна рецепта

сладки гъбки
Неустоимите сладки гъбки

Днес ви предлагам най-лесната рецепта за сладки гъбки.

Тези сладки гъбки са от времето когато бях дете. Майка често правеше домашни сладки, торти, кекс… Времената бяха такива, че магазините не изобилстваха от лакомства. Предлагаха се няколко вида бонбони, бисквити, обикновени вафли, а шоколадите бяха лукс.

По сладкарниците имаше масленки, 2-3 вида пасти, толумбички и баклава. Не се оплаквам 🙂 всички те бяха истински, без подобрители и овкусители, но всяка добра майка правеше домашни сладки и както неведнъж съм казвала- по съседски се разменяха чинийки с лакомства. Та тази стара рецепта е от моето детство.

Необходими продукти за сладки гъбки:

200 г краве масло, 50 г свинска мас (може и само с краве масло 250 г), 2-3 прахчета ванилия, 300-350 г брашно (пиша умишлено така грамажа, че напоследък брашната са като солта, колкото производители, толкова и различни брашна.

Някой сгъстяват нормално, а от други трябва да се сложи по-малко или повече), 150 г пудра захар, 1 супена лъжица какао, малко шишенце от лекарства (може и кръгла капачка от червило да ползвате).

Приготвяне: маслото което ползвате трябва да е със стайна температура (добре отпуснато и меко). Триста грама брашно се смесва с ванилията и пудрата захар. Към маслото добавяте свинската мас (в случай, че ползвате такава) и разбърквате с лъжица да се смесят мазнините.

сладки гъбки в купичка
Прекрасни сладки!

Смесвате със сухата смес от брашно и пудра захар. Може да омесите с миксер или на ръка. Омесвате гладко маслено тесто. Застилате тавата на фурната с хартия за печене. От тестото се оформят топчета с големината на едър лешник, които се подреждат на разстояние едно от друго. В купичка слагате супената лъжица какао. Потапяте отвора на шишенцето или капачката от червило в какаото и притискате в центъра на всяко топче. Така … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

Погледнете също

Нектар

Нектар от дюли

Късната есен е времето, в което приготвям ароматен нектар от дюли. Този нектар от дюли …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *