Традиционен козунак на конци

Традиционен козунак

Представям ви многократно изпробваната ми рецепта за домашен традиционен козунак на конци

Не е задължително козунаци да се приготвят само за Великден. От тестото за този традиционен козунак може да си приготвите вкусни кифлички или малки козуначета с различна форма, които са чудесна закуска.

Ако спазвате точно указанията в рецептата ми и използвате качествени продукти, ще се наслаждавате на изключително вкусни домашни козунаци. Не слагайте повече захар от посоченото, защото захарта е консервант и ще промените процеса на втасване и структурата на готовия козунак!

Количеството на тестото е за направата на един голям козунак. Може да го разделите на 2 или 3 части и да изпечете по-малки.

Необходимите продукти за направата на този традиционен козунак са:

1 кг качествено бяло брашно с високо съдържание на протеин над 11%, 200 мл мазнина (олио и краве масло 50/50), 250 мл мляко, пакетче от 10 г суха мая, 5 яйца размер L, 250 г захар с добро качество, настърганата кора на 2 лимона

Приготвяне:
Важно уточнение! Всички продукти трябва да бъдат със стайна температура!
Загрявате прясното мляко и в него разтопявате захарта. Оставяте го да се охлади и добавете половината от мазнината и маята. Брашното го пресявате и правите в него кладенче. Разбийте с вилица или с бъркалка леко яйцата и ги добавете заедно с настърганата лимонова кора и солта към млякото.

Изсипете получената смес в кладенчето на брашното и започнете да замесвате тестото както за питка. Приемайте по малко от брашното докато стане меко, гладко и еластично.
Следва доизмесването на козуначеното тесто, като трябва да добавите останалата мазнина на няколко пъти. Аз я добавям на 4 пъти.

Направете малка дупка в тестото и сложете част от мазнината. Започнете да го размесвате докато се усвои цялата. След това по същия начин направете с останалата мазнина. За да се получат конците на козунака е важно да притискате, разтягате и събирате на топка тестото, за да се разпредели добре мазнината в тестото.

Следва втасването на традиционния козунак

Важно условие за добро втасване е да подсигурите оптималната температура от 26-28 градуса!
Сложете тестото в намазнен по-голям съд да се отпуска и го покрийте със стреч фолио или капак ако има. Имайте предвид, че увеличава обема си повече от 2 пъти, така че изберете подходящ съд.

Не втасвайте тестото във фурната! За мен това е грешка. Там не може да се постигне оптимална температура и има опасност да превтаса. Ако е достатъчно топло в помещението, за около 2 часа ще е готово. Когато е втасало добре е време да го оформите и оплетете.

Трябва да го разтеглите с ръце на по-дълга елипса, като го разплесквате внимателно. След това го срежете на 3 равни части, като едната част не я срязвайте до края. Всяка част усучете и оплетете на плитка. Досрежете останалия несрязан край и го оплетете и него. Прехвърлете … Продължава на Страница 2

2 Коментари

  1. с тези съставки за 1 кг.брашно-може да се изпече само тухла…

    • Не можете да си представите колко козунаци съм направила за 30 години по тази рецепта! Аз съм трето поколение, която прави по тази рецепта! Само за последните три седмици съм направила над 200 козунака!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *