Погача за специални случаи

Колекция рецепти – погача!

шарена погача
погача

Вижте как може сами да си приготвите тази изключително красива и вкусна вита погача!

Красива и вкусна вита погача!

Продуктите, които ви трябват за тази погача са следните: 1 кофичка кисело мляко от 400 гр.  със стайна температура, 1 чаена лъжичка захар, 1 равна супена лъжица сол, 1 чаена лъжичка сода бикарбонат, 20 гр. прясна мая, 20 гр. разтопено краве масло, 3 яйца, 100 мл. олио и брашно около 1 килограм.

Направете си квас от чаената лъжичка захар, натрошената мая, 1-2 супени лъжици брашно и част от млякото.

Пресейте брашното и направете кладенче. В кладенчето сложете содата, солта, остатъка от киселото мляко, олиото, две цели яйца и белтъка на третото. Щом маята стане на мехурчета, добавете и нея в кладенчето с течността. Замесете меко, нелепнещо тесто. Оставете го да втаса и утрои обема си.

Втасалото тесто за тази вкусна погача разделете на три не равни части, както е показано на снимката.

Вземете половината на тестото и го разточете на правоъгълен лист с дебелина около 0,5 см. Намажете листа с разтопеното краве масло. Навийте го на стегнато руло.

Постелете с хартия за печене без да използвате мазнина тавата в която ще печете вашата вита погача. Рулото, което направихте поставете по стената на тавата, след което го нарежете на шайби приблизително еднакви с размер около 1 сантиметър и ги разместете- едно наляво, едно надясно, за да стане по- красива вашата погача.

Вземете втората по- голяма част от тестото и него разточете на правоъгълен лист и по същия начин навийте на стегнато руло. Отрежете 2/3 от това руло и го завийте около вътрешния ред с шайбите. От последната третина на тестото откъснете къс с големината на яйце.

Оформете като топка останалата част и я поставете в средата на рулото. Оставената 1/3 от рулото нарежете на тънки еднакви шайби около 1 см и поставете върху рулцето една до друга.

Последното късче тесто разточете на тънка и дълга лента. Усучете я и я ползвайте да декорирате с нея вкусната погача. Оставете да втаса за 15-20 минути. Преди да … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *