Салата лютика като на дядо

Салата лютика

Вкусната салата лютика е типично селска салата.

По това време на годината започвам редовно да правя салата лютика. Чушките в двора са вече наедрели, доматите са в чудесна зрялост и са вече сладки. В случай, че не отглеждате зеленчуци, минете през някой селски пазар и си купете от онези криви селски домати и чушки, които имат истински вкус и аромат.

Ето какви продукти ще са ви необходими за тази салата лютика: 5-6 чушки, 1 голяма глава лук, 2-3 големи домата, 1 краставица, сол, олио или зехтин, свеж магданоз.

Приготвяне: измийте, подсушете и изпечете чушките. Оставете ги в съд с капак да се задушат,за да можете по-лесно да ги обелите.

Охладените чушки обелете и премахнете семенниците и дръжките. Посолете ги леко и ги оставете на страни. Обелете лука, измийте го и го нарежете на тънки полумесци. Сложете лука в удобен за вас съд и го посолете. Леко претрийте с ръце, за да се овкуси.

Нарежете печените чушки на парченца с големината на 1 хапка и ги прибавете към овкусения лук. Измийте и нарежете доматите на парченца с големината на хапка. Добавете и тях при лука и печените чушки. Разбъркайте леко и още веднъж добавете щедра щипка сол равномерно поръсена по разбърканите зеленчуци.

Вкусна лютика

Краставицата обелете и подредете по ръба на чинията. Поръсете салатата с олио или зехтин. Нарежете на ситно магданоза и щедро поръсете вашата салата лютика.
Тази салата беше любима на моя дядо, който задължително в нея слагаше 1-2 печени люти чушки и си пиеше ракията с нея.

Вижте още една истинска лятна селска салата със сирене като кликнете тук: СЕЛСКА САЛАТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *