сеп. 062016
 

Print this pageTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on Facebook
Сподели с приятели!
сладко с цели смокини

Чудесно сладко с цели смокини

Сполучлива рецепта за сладко с цели смокини.

Пригответе си хубаво сладко с цели смокини. Рецептата не е трудна за приготвяне, а резултата е отличен. Моята баба беше майсторка на това сладко. Имаше огромен смокинов храст в дворът си и в началото на септември когато смокините узряваха напълно, приготвяше това сладко в голяма бакърена тава.

С нетърпение очаквах да го приготви и да каже, че са останали смокини и за мен. Сипваше ми в стъклена плитка купичка от ароматното сладко, което с удоволствие хапвах. Днес аз приготвям това сладко и споделям с вас бабината ми рецепта.

Дозата, която давам е за 1 кг. смокини, ако решите може да увеличите количеството на плодовете и захарта.

Необходими продукти за домашно сладко с цели смокини:

1 кг. добре узрели смокини, 1 кг. захар, 200 мл. вода, 1 равна чаена лъжичка лимонена киселина.

Още: бурканчета с капачки на винт.

Приготвяне: измийте смокините и изрежете дръжчиците им. В подходяща по големина тава или тенджера (ползвам тенджера) сложете захарта и водата. Сложете на котлона и включете на най-високата степен. Бъркайте непрекъснато докато заври и захарта се стопи добре. Щом сиропа заври, варете 4-5 минути и добавете лимонената киселина. Разбъркайте и след минута пуснете смокините.

Оставете да заври и оберете пяната. Варете смокините 30 минути, като разклащате периодично тенджерата или внимателно разбърквате. След 30 минути отместете тенджерата от котлона и оставете смокините за 4-5 часа в гъстия сироп.

сладко с цели смокини IMG_52171

След престоят си в сиропа върнете съда отново на котлона и затоплете до точка но кипене. Докато това се случва затоплете във фурната чисти бурканчета с по-широко гърло. Насипете врящото сладко в горещите бурканчета.

Внимавайте да не се изгорите. Дръжте бурканите с дебела кърпа. Веднага щом … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(задължително)

(required)