Саздърма – домашна рецепта

саздърма
Домашна саздърма

Това е моята домашна саздърма.

Навън стана студено и дойде времето, в което приготвям домашна саздърма по стара семейна рецепта. Някой хора може би целогодишно се наслаждават на този деликатес, но у нас си имаме традиция и я приготвям като застуди. Рецептата е простичка, а саздърмата става уникално вкусна!

Този деликатес се приготвя от телешко месо, шилешко, овче, козе и в някой случаи от свинско. Може да се направи и смес от различни меса. Тази, която правя най-често е от телешко месо, тъй като ми е трудно да намирам овче, шилешко или козе.

Давам количеството на продуктите така като я приготвям за семейството си. Тези продукти могат да бъдат завишени и да приготвите по-голямо количество.

Ето какви продукти ще са ви необходими: около 1.2-1.3 кг по-тлъсти телешки гърди, около 500 г месо от телешки джолан, сол, зърна бахар, зърна черен пипер, 3-4 дафинови листа.

Още: стреч фолио, кутия с вместимост от 1 л.

Приготвяне на домашна саздърма:

За варенето на месото ползвам тенджера под налягане. Месото се оставя на големи късове. Слага се в тенджерата и се залива със студена вода да се покрие не повече от 2 см.

Добавяте 1 супена лъжица сол, 5-6 зърна бахар, 7-8 зърна черен пипер и 1-2 дафинови листа. Месото се вари два часа и половина на тих огън, като времето за варене се засича от момента, в който водата заври.

Отстранява се тенджерата от котлона и се изчаква около 30 минути и тогава се отваря. Месото се изважда с решетъчна лъжица, за да се отцеди бульонът от него и се оставя в купа или голяма чиния.

Тенджерата с бульона трябва да се охлади напълно за да се отдели лойта от него. Оставете тенджерата на студено за няколко часа (моят бульон охлаждам 1 нощ). Оберете внимателно от студения бульон само лойта (бялото твърдо нещо на повърхността).

Сложете я в тенджера или голям дълбок тиган и загрейте. Добавете в нея 6-7 зърна черен пипер, 2 нарязани на ивички дафинови листа и 4-5 зърна бахар. Сложете и свареното месо и … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2 )

Относно admin

Погледнете също

уши

Свински уши на грил тиган

Все по-рядко попадам в магазините на свински уши. В повечето случаи се продават свински уши …

9 Коментари

 1. Найден

  Създърмата стана страхотна. Много е важно лойта да е достатъчно и да се свари хубаво месото. Аз го варих три часа на бавен огън и стана на мозък 🙂

 2. готовата саздърма колко време може да се съхранява,

  • Около седмица в хладилник. Ако искате може да я замразите в камерата за по-дълго време, като е добре опакована.

 3. Zdraveite ,kolko sъzdarma se puluchava ?

 4. Тодор Христосков

  Радвам се, че намерих тази рецепта. Правилно ли съм разбрал, използва се тенджера под налягане и месото се вари 2.5 часа след излизане на парата?

  • Месото се вари два часа и половина на тих огън, като времето за варене се засича от момента, в който водата заври. Може да разберете, че водата е завряла, когато тенджерата започне да изпуска от вентила малко пара.

  • Жана Барашка

   Браво! Звучи чудесно. И аз я правя подобно , но смесвам телешко, агнешко и свинско. В момента правя само от телешки джолан и реших да погледна рецептите. Не съм я запържваше досега, просто оставям да изври водата и да остане на мазнина . Днес ще пробвам вашата рецепта. Благодаря.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *