Препоръчани
Начало » Хитрини за кухнята » Кьопоолу – домашна рецепта

Кьопоолу – домашна рецепта

кьопоолу
кьопоолу

Домашна рецепта за приготвяне на Кьопоолу.

От дете обичам кьопоолу. Настъпи ли лятото и щом излязат първите български патладжани започвам да го правя. Вкъщи всички го харесват. Всеки си има рецепта за приготвяне на кьопоолу. Зависи и от кой район на страната сте. В различните региони едно и също ястие се приготвя различно. Например при това традиционно кьопоолу: едни слагат чушки други не слагат. Тези, които слагат, спорят зелени ли се слагат или червени… От мен да знаете, че както и да го направите все ще е вкусно.

Необходими продукти за кьопоолу:

Патладжан не по-малко от 600-700 гр., сол, олио, чесън, оцет, по ваше желание чушки (червени, зелени… аз слагам ако имам) и пресен магданоз.

Приготвяне: патладжана се измива и надупчва на 3-4 места с остър нож. Най- добре е да го опечете на жар или на скара, защото така придобива автентичен и специфичен аромат характерен за селската кухня. При наличието на чушки, независимо от цвета, ако желаете може да изпечете и да ги добавите към патладжана. След като сте изпекли добре патладжана и той напълно е омекнал, обелете го и го счукайте в дървен хаван, а при липса на такъв, намачкайте в купа с преса за картофи. Не ви препоръчвам да го пасирате, защото определено се променя структурата и вкусът. Ако ще … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

Относно admin

2 коментара

  1. Аз вместо оцет използвам месестата част на 1 среден домат,настъргана на едрата част на ренде.Опитайте,ако желаете!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *