Кьопоолу – домашна рецепта

кьопоолу
Домашно кьопоолу

Домашна рецепта за приготвяне на Кьопоолу.

От дете обичам кьопоолу. Настъпи ли лятото и щом излязат първите български патладжани започвам да го правя. Вкъщи всички го харесват.

Всеки си има рецепта за приготвяне на кьопоолу. Зависи и от кой район на страната сте. В различните региони едно и също ястие се приготвя различно. Например при това традиционно кьопоолу: едни слагат чушки други не слагат.

Тези, които слагат, спорят зелени ли се слагат или червени… От мен да знаете, че както и да го направите все ще е вкусно.

Необходими продукти за кьопоолу:

Патладжан не по-малко от 600-700 г, сол, олио, чесън, оцет, по ваше желание чушки (червени, зелени… аз слагам ако имам) и пресен магданоз.

Приготвяне: патладжанът се измива и надупчва на 3-4 места с остър нож. Най-добре е да го опечете на жар или на скара, защото така придобива автентичен и специфичен опушен аромат характерен за селската кухня.

При наличието на чушки, независимо от цвета, ако желаете може да изпечете и да ги добавите към патладжана. След като сте изпекли добре патладжана и той напълно е омекнал, обелете го и го счукайте в дървен хаван.

При липса на такъв, намачкайте го в купа с преса за картофи. Не ви препоръчвам да го пасирате, защото определено се променя структурата и вкусът. Ако ще … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

3 Коментари

  1. Василена

    Рецептата е много точна! Супер се получи и май ще правя отново 🙂

  2. Аз вместо оцет използвам месестата част на 1 среден домат,настъргана на едрата част на ренде.Опитайте,ако желаете!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *