юли 152015
 

Print this page
Print
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook

Сподели с приятели!
кьопоолу

кьопоолу

Домашна рецепта за приготвяне на Кьопоолу.

От дете обичам кьопоолу. Настъпи ли лятото и щом излязат първите български патладжани започвам да го правя. Вкъщи всички го харесват. Всеки си има рецепта за приготвяне на кьопоолу. Зависи и от кой район на страната сте. В различните региони едно и също ястие се приготвя различно. Например при това традиционно кьопоолу: едни слагат чушки други не слагат. Тези, които слагат, спорят зелени ли се слагат или червени… От мен да знаете, че както и да го направите все ще е вкусно.

Необходими продукти за кьопоолу:

Патладжан не по-малко от 600-700 гр., сол, олио, чесън, оцет, по ваше желание чушки (червени, зелени… аз слагам ако имам) и пресен магданоз.

Приготвяне: патладжана се измива и надупчва на 3-4 места с остър нож. Най- добре е да го опечете на жар или на скара, защото така придобива автентичен и специфичен аромат характерен за селската кухня. При наличието на чушки, независимо от цвета, ако желаете може да изпечете и да ги добавите към патладжана. След като сте изпекли добре патладжана и той напълно е омекнал, обелете го и го счукайте в дървен хаван, а при липса на такъв, намачкайте в купа с преса за картофи. Не ви препоръчвам да го пасирате, защото определено се променя структурата и вкусът. Ако ще … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

  2 коментара to “Кьопоолу – домашна рецепта”

  1. […] и подправки по ваш вкус. От него може да приготвите кьопоолу, Баба Гануш, патладжан с майонеза, гръцка […]

  2. Аз вместо оцет използвам месестата част на 1 среден домат,настъргана на едрата част на ренде.Опитайте,ако желаете!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(задължително)

(required)