окт. 292018
 
Сподели ако ти харесва!

туршия в бидон

Домашна туршия в бидон

От тази рецепта ще научите, как се прави туршия в бидон.

За такава туршия в бидон няма точна пропорция на продуктите (зеленчуците). Едни обичат с повече корнишони, други с повече моркови, трети с повече карфиол…, важното е да има различни видове зеленчуци, за да стане вкусна туршията. Най-важното нещо е да спазите пропорцията на вода и сол.

туршия в бидон само със сол

Необходими продукти: корнишони, зеле, моркови, карфиол, зелени домати, люти чушки, по желание, дюли, ябълки, също по желание, корени хрян 2-3, 7-8 листа от дюли или вишни, 3-4 супени лъжици бял синап, морска сол (не я подменяйте с друга) и вода.

Бидона, който виждате е от 20 л.

Приготвяне на домашна туршия в бидон:

Както вече казах, най-важно е да спазите съотношението на сол и вода. Пропорцията е следната- 40 гр. морска сол на 1 л. вода. Приготвя се саламура, като водата се кипва с морската сол, охлажда се, прецежда се и се заливат зеленчуците. За този бидон на мен ми беше необходима 12 л. саламура. Количеството може да варира в зависимост от това колко плътно сте подредили зеленчуците. Направете си 10 л. вода и 400 гр. морска сол и оставете да се охлади напълно.

Докато саламурата се охлажда си подгответе зеленчуците. Почистете зелето и го нарежете на големи парчета. Накъсайте карфиола на големи розички. Почистете морковите (ползвайте картофобелачка, става лесно и бързо с нея). Измийте корнишоните и ги надупчете с вилица или с малко ножче. В случай, че слагате люти чушки, добре е и тях да прободете с игла или ножче, за да се овкусят по-добре. Обелете корени хрян или ги измийте много добре с четка. Синапа може да сложите в малка памучна торбичка. Може да сложите нарязани 2-3 дюли и ябълки.

Редете възможно най-плътно зеленчуците като слагате на всеки ред да има от всички. Някъде по средата сложете торбичката със синапеното семе и част от корените хрян. Оставете около 10 см. от отвора на бидона свободни, без зеленчуци. Добре е да имате нещо, с което да … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2 )

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(задължително)

(required)