Препоръчани

Селска салата със сирене

селска салата
Лятна селска салата

Моята селска салата е точно както баба я правеше.

От две седмици често приготвям бабината ми селска салата, защото вече сме в сезона на истинските домашни зеленчуци. Слънчеви домати, градински краставици и чушки, домашен воден лук и свеж магданоз. За мен това е вкусът на лятото. 🙂

За да приготвите такава селска салата ще ви трябват следните продукти:

Градински домати, краставици, чушки (зелени или червени), воден лук (по-сочен е и не така лют), магданоз, бяло саламурено сирене (краве, овче или козе, според вашия вкус), сол, олио. Не давам точно количество на продуктите, защото всеки може да направи салатата по свой вкус с повече или по-малко домати, чушки, лук или краставици.

вкусната селска салата
Домашно приготвена селска салата

Приготвяне на салатата: тази салата в моя край задължително се приготвя с печени чушки. Започнете от изпичането на чушките. Опечете поне 7-8 (може и повече, ако правите по-голяма салата) чушки (моите чушки пека на скара за месо, за да имат леко опушен вкус, макар, че най-вкусни стават печени на жар).

Опечените чушки още докато са горещи сложете в тенджерка с капак, за да се задушат. Когато поизстинат ги обелете и отстранете семенниците.

Обелете лука и го нарежете на едри полумесци, които посолете с голяма щипка сол и леко намачкайте с ръце. Сложете овкусения лук в голяма купа. Нарежете на едри хапки изпечените обелени чушки и ги сложете при лука. Посолете и тях с голяма щипка сол.

Обелете краставицата/те и нарежете. Сложете и нея при лука и чушките. Разбъркайте и оставете за 2-3 минути зеленчуците да се овкусят. Опитайте как са на сол и ако има нужда добавете още малко според вашия вкус.

Добре узрелите градински домати може да обелите ако желаете. Нарежете ги на парченца с големината на 1 хапка. Добавете доматите при останалите добре овкусени зеленчуци. Нарежете на ситно голяма връзка свеж магданоз и натрошете на … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2 )

Погледнете също

Тава джигер по Одрински

Тава джигер – дроб по Одрински

Тава джигер е най-известното ястие в Одрин. При едно от посещенията ни в Одрин имах …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *