Ное. 212016
 

Print this pageTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on Facebook
Сподели с приятели!
тиква на фурна

Ароматна тиква на фурна

Повечето от вас знаят как се пече тиква на фурна, но наскоро една млада жена ми писа и ме помоли да споделя как точно правя печена тиква.

Тази рецепта за печена тиква на фурна е специално за нея и всички начинаещи кулинари, които не знаят как да си приготвят тази вкусотия.

Сега е точно сезона, в който пазара изобилства от всякакви сортове тиква. Предполагам знаете, че тиквата е богата на плодова захар. При някой сортови тикви захарта достига до 10%, което обезсмисля добавянето на допълнителна захар при печенето. Освен това тиквата е много диетична и влиза в менюто на всяка диета в този сезон. Тя съдържа 17 калории на 100 гр. Изключително полезна при бъбречни и сърдечни заболявания.

Различните сортове тиква изискват съответно различно време за изпичане. Според мен най-вкусната печена тиква е бялата, когато е добре узряла. Като в никакъв случай не подценявам и другите сортове. В тази рецепта изпечената тиква е цигулка (мускатна тиква) и още един сорт, чието име не знам, но като вкусови показатели е като цигулката.

Необходими продукти за печена тиква на фурна:

Тиква по ваш избор, хартия за печене и ако тиквата е от белите задължително алуминиево фолио.

Още: мед при условие, че след изпичане тиквата не ви е достатъчно сладка.

Приготвяне: измийте добре тиквата, тъй като се пече с кората. Разрежете я на две или четири парчета и с помощта на супена лъжица изгребете семенната част. От опит ви казвам, че с лъжица е най лесно и бързо. В случай, че парчетата тиква са едри може да ги разрежете още. С остър малък нож направете  разрези на всяко парче тиква като на снимките. Тези разрези се правят тиквата да се изпече по-лесно.

Сложете лист хартия за печене в тавата и подредете тиквата. Хартията в случая ще предпази тавата от загаряне на захарния сироп, който ще … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(задължително)

(required)