Рецепта за печена тиква на фурна

тиква на фурна
Ароматна тиква на фурна

Повечето от вас знаят как се пече тиква на фурна, но наскоро една млада жена ми писа и ме помоли да споделя как точно правя печена тиква.

Тази рецепта за печена тиква на фурна е специално за нея и всички начинаещи кулинари, които не знаят как да си приготвят тази вкусотия.

Сега е точно сезонът, в който пазара изобилства от всякакви сортове тиква. Предполагам знаете, че тиквата е богата на плодова захар. При някой сортове тикви захарта достига до 10%, което обезсмисля добавянето на допълнителна захар при печенето.

Освен това тиквата е много диетична и влиза в менюто на всяка диета в този сезон. Тя съдържа 17 калории на 100 г. Изключително полезна при бъбречни и сърдечни заболявания.

Различните сортове тиква изискват съответно различно време за изпичане. Според мен най-вкусната печена тиква е бялата, когато е добре узряла. Като в никакъв случай не подценявам и другите сортове. В тази рецепта изпечената тиква е цигулка (мускатна тиква) и още един сорт, чието име не знам, но като вкусови показатели е като цигулката.

Необходими продукти за печена тиква на фурна:

Тиква по ваш избор, хартия за печене и ако тиквата е от белите, задължително алуминиево фолио.

Още: мед при условие, че след изпичане тиквата не ви е достатъчно сладка.

Приготвяне: измийте добре тиквата, тъй като се пече с кората. Разрежете я на две или четири парчета и с помощта на супена лъжица изгребете семенната част. От опит ви казвам, че с лъжица е най лесно и бързо.

В случай, че парчетата тиква са едри, може да ги разрежете още. С остър малък нож направете  разрези на всяко парче тиква като на снимките. Тези разрези се правят, за да може тиквата да се изпече по-лесно.

Сложете лист хартия за печене в тавата и подредете тиквата. Хартията в случая ще предпази тавата от загаряне на захарния сироп, който ще … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2 )

7 Коментари

 1. Не се вари предварително, с водата си отиват много ценни вещества. В зависимост от количеството – 15-20 мин. в микровълновата, после – още толкова (или малко повече) във фурната. И готово! 🙂

  • Да, в микровълновата се запазват всички ценни вещества 🙂

   • Нищо подобно! В микровълновата се убиват всички ценни вещества и остава само един материал

 2. Несторова

  Пека я винаги по Вашата рецепта и става много хубава и сочна! Благодаря Ви за прекрасните рецепти!

 3. Аматьор 🙂 Тиквата се слага с кората на горе,а тавата се пълни с вода и мед за да може тиквата да пие:)

  • Ние не искаме варена тиква, а печена 🙂

   • Христова

    Не става варена, става по-сочна. Пече се известно време с кората нагоре, във водата се слага захар, а не мед, защото се губят качествата му. (за диабетици се пече без захар, може да се добави малко мед след изпичане). След това се обръща обратно, за да се изпече и карамелизира. Може да се обръща няколко пъти. Тогава тиквата попива от карамелизирания сок и след изпичането става много вкусна и сочна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *