Препоръчани

Рецепта за печена тиква на фурна

тиква на фурна
Ароматна тиква на фурна

Повечето от вас знаят как се пече тиква на фурна, но наскоро една млада жена ми писа и ме помоли да споделя как точно правя печена тиква.

Тази рецепта за печена тиква на фурна е специално за нея и всички начинаещи кулинари, които не знаят как да си приготвят тази вкусотия.

Сега е точно сезонът, в който пазара изобилства от всякакви сортове тиква. Предполагам знаете, че тиквата е богата на плодова захар. При някой сортове тикви захарта достига до 10%, което обезсмисля добавянето на допълнителна захар при печенето.

Освен това тиквата е много диетична и влиза в менюто на всяка диета в този сезон. Тя съдържа 17 калории на 100 г. Изключително полезна при бъбречни и сърдечни заболявания.

Различните сортове тиква изискват съответно различно време за изпичане. Според мен най-вкусната печена тиква е бялата, когато е добре узряла. Като в никакъв случай не подценявам и другите сортове. В тази рецепта изпечената тиква е цигулка (мускатна тиква) и още един сорт, чието име не знам, но като вкусови показатели е като цигулката.

Необходими продукти за печена тиква на фурна:

Тиква по ваш избор, хартия за печене и ако тиквата е от белите, задължително алуминиево фолио.

Още: мед при условие, че след изпичане тиквата не ви е достатъчно сладка.

Приготвяне: измийте добре тиквата, тъй като се пече с кората. Разрежете я на две или четири парчета и с помощта на супена лъжица изгребете семенната част. От опит ви казвам, че с лъжица е най лесно и бързо.

В случай, че парчетата тиква са едри, може да ги разрежете още. С остър малък нож направете  разрези на всяко парче тиква като на снимките. Тези разрези се правят, за да може тиквата да се изпече по-лесно.

Сложете лист хартия за печене в тавата и подредете тиквата. Хартията в случая ще предпази тавата от загаряне на захарния сироп, който ще … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2 )

Погледнете също

Печени понички

Печени понички – домашни

Изпечените понички Моите домашни печени понички по нищо не отстъпват на тези от магазина. Рецептата …

2 коментара

  1. Аматьор 🙂 Тиквата се слага с кората на горе,а тавата се пълни с вода и мед за да може тиквата да пие:)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *