Препоръчани

Сироп от вишни – лесна рецепта

сироп от вишни
Ароматен сироп от вишни

Сироп от вишни – лесна рецепта.

Тази година направих и ароматен сироп от вишни. Макар, че вишната ни не е много голяма, тя се отрупа в плод. Рецептата за този сироп е изключително лесна и затова горещо ви я препоръчвам. Не съм опитвала дали ще се получи с други плодове, но ще пробвам и ще споделя.

Необходими продукти за сироп от вишни:

Вишни, листа от вишни 10 бр., захар, вода, лимонена киселина. Предполагам вече се чудите, защо не давам грамажи, сега ще разберете.

Приготвяне на сироп от вишни: според грамажа на вишните са определя водата, захарта и лимонената киселина. Ако имате килограм и половина вишни (примерно), то ще добавите литър и половина вода и ще ви трябват една и половина чаена лъжичка лимонена киселина и килограм и половина захар. Тоест съотношението е 1:1:1:1.

Измивате добре вишните и листата от вишни. Ако имат дръжки вишните, се отстраняват. Костилките не се чистят. Слагате в по-голяма тенджера вишните, листата и водата. Поставяте на котлона и включвате на най-високата степен.

Щом заврат, температурата се намалява и се оставят 20 минути да къкрят. Отстраняват се от огъня и се оставят напълно да се охладят. Течността се прецежда и се измерва отново, тъй като при варенето част от нея се изпарява.

Колкото количество сок отмерите, толкова захар ще добавите. Слагате отново на котлона да заври, като от време на време разбърквате докато захарта се стопи. Щом сиропът заври, намалете температурата и оставете 15 минути да къкри. Добавете след 15 минути необходимото количество лимонена киселина и оставете още 3-4 минути да ври. Горещият сироп се налива в подходящи съдове (бутилки с широки гърла или буркани) и веднага се обръща. Оставя се да изстине напълно. Капачките вакумират сами по този начин и се прибира на хладно.

Присъединете се и към кулинарната група Домашни Гозби, за да научавате много нови и изпробвани рецепти на домашно приготвена храна!

сироп от вишни с лед

Погледнете също

Домашен крамбъл

Крамбъл с праскови и къпини

Крамбъл е най-лесният десерт, който можете да си приготвите. Днес моят крамбъл е с праскови …

2 коментара

  1. Наталия

    Вишневите листа задължителни ли са?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *