Препоръчани

Късмет – народни поверия

късмет
Подкова за късмет

Всеки човек има дни в които просто има късмет и всичко се подрежда както трябва и има дни в които всичко с което се захване се обърква и нищо не става както трябва.

Всеки отдава успехите си на добър късмет, а неуспехите на лошо стечение на обстоятелствата и липса на късмет. Има една уникална българска поговорка – “Роди ме мамо с късмет, пък ме хвърли на смет”, което означава, че ако човек има късмет, той при всякакви обстоятелства ще успее в живота и ще се реализира по най- добрия начин! Почти всички хора вярват в определени ритуали и предмети, които могат да донесат добър късмет на човека, дома и на семейството и понякога дори тайно или несъзнателно ги изпълняват.

Дори си запазват късметчетата от сутрешното кафе и тайно се надяват да се сбъднат. Почти всеки човек се е взирал в тревата с надеждата да открие четирилистна детелина, която ще му донесе щастие и много късмет. Но щом по целият свят има такива еднакви по своята същност поверия, това означава, че …. може би, наистина има нещо вярно!

Подкова– това е може би най- разпространеният талисман, за който се смята, че носи късмет.

Смята се, че за да има тази магическа сила, подковата трябва да бъде намерена. Ако си я купите от магазин за сувенири или от ковач, тя няма да има необходимият ефект. За да носи късмет и щастие, подковата се е заковавала над входната врата на дома, като отворената част трябва задължително да е обърната и да гледа нагоре.

Така тя ще привлича благополучие и успехи в дома ви и ще поглъща негативната енергия и недоброжелателните и завистливи погледи на лошите хора. Има и поверие, което казва, че ако намерите подкова, трябва да плюете върху нея и да я хвърлите зад гърба си. Това трябва да стане през лявото рамо и да не поглеждате назад, за да се сбъдне намисленото ви желание.

Четирилистна детелина за късмет

Това е друг символ за щастие, любов, късмет и благоденствие. Всеки човек таи надежда, че един ден ще открие своята четирилистна детелина, която да му сбъдне всички мечти. Може би най- популярната легенда гласи, че още при изгонването на Адам и Ева от Рая, Ева е откъснала четирилистна детелина, за да си спомня за прекрасните дни, които са прекарали там.

В западноевропейскте традиции се смята, че четирите листа символизират Вяра, Любов, Късмет и Надежда. Но най- интересното е, че почти в целия свят се смята, че който намери такава четирилистна детелина, тя ще му донесе късмет и благоденствие!

Пари– Сами по себе си парите носят материално удовлетворение, но има няколко поверия, които могат да помогнат те да се увеличат. Ако намерите монета, може да си я запазите за талисман, като я сложите под прага на дома си, за да привлича още пари. А ако намерите банкнота, добре е да я поставите в… (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2 )

Погледнете също

Постна питка с паричка

В някой райони на страната за Бъдни вечер се приготвя постна питка с пара. За …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *