Газиран сок от бъз (свирчовина)

газиран сок от бъз
Ароматен и газиран сок от бъз

Днешната рецепта е за газиран сок от бъз (свирчовина).

Всяка година по това време задължително правя този газиран сок от бъз. Правя сок и със сушени съцветия, но не е същия (поне за мен). Приготвянето на такава ароматна напитка е лесно.

Необходими продукти за газирания сок от бъз (свирчовина):

15 съцветия от бъз (свирчовина), 1 кг. качествена захар, 5 л. вода, 1 пакетче лимонена киселина, 1 едър лимон или 2 по-малки, ориз.

Приготвяне: сложете в голяма тенджера или друг голям съд съцветията от бъз. В случай, че лимоните не са домашни, измийте ги с възможно най-гореща вода и нарежете на тънки шайби или средни кубчета. Добавете захарта, лимонената киселина и водата.

Разбъркайте сместа, за да се стопи захарта. Покрийте съда и го оставете на хладно (не в хладилник) за 48 часа. След изтичане на необходимото време прецедете течността и налейте в бутилки.

Във всяка бутилка сложете по 10 зърна ориз и ги затворете. Не пълнете бутилките догоре. Оставете на хладно за 2-3 дена. Тази напитка не е трайна.

След като се газира я съхранявайте в хладилник. Сервирайте добре охладена или с кубчета лед, резен лимон или листа от свежа мента. С газирания сок от бъз може да приготвите чудесни безалкохолни и алкохолни коктейли. Съчетава се добре с бяло вино.

Моите препоръки: берете цветовете бъз в сухо и слънчево време. Тогава цветовете са най-ароматни. Цветове, които са брани в роса или влажно време почерняват при сушене и са негодни.

Този сок може да приготвяте целогодишно ако си изсушите цветове. От сушените цветове може зимно време да си приготвяте чай. Препоръчва се при висока температура, бронхит, хрема и всякакви простудни заболявания особено при деца. Приготвянето на чай става по … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *