Компостер за био тор в домакинството

компостер
компостер в градината

Идеалното решение за производство на еко продукция в градината е да си направите компостер за производство на био тор от домакински биологични отпадъци.

Препоръчваме на всеки, който има възможност да си отглежда сам плодове и зеленчуци да използва компостер за производство на био тор в домашни условия. Компостерът е съоръжение, което може да има най-различна форма и може да бъде изграден от различни естествени или синтетични материали, като също така може да бъде закупен и от магазина за градинска техника и аксесоари.

Не е важно какъв компостер имате, а как ще го използвате по предназначение.

Има някои основни правила, които трябва да се спазват, за да се получат добри резултати и да похапвате наистина био плодове и зеленчуци и същевременно и реколтата да бъде добра. Както казахме по-горе, самият компостер може да бъде купен от магазина, направен от дъски и гредички, може да бъде изградена и конструкция със ситна мрежа, като също така може да бъде разположен и направо на земята с предвидена възможност за оттичане на излишната вода, като е добре да се вкопае поне на 20 см. под нивото на повърхността. При избиране на място за компостер трябва да се съобразите с някои изисквания, за да може да получите качествен и пълноценен био тор.

От естетическа и практична гледна точка той трябва да бъде разположен встрани от входа на къщата или от отваряем прозорец, защото в него целогодишно протича процес на гниене и ферментация и се отделят не много силни, но понякога неприятни аромати.

Друго условие, което трябва да се спази е да бъде разположен на място, което не се огрява постоянно от слънцето- шарена сянка или по-плътна сянка, защото прекаленото изсушаване на отпадъците спира процеса на разлагане.

Задължително условие е дъното на вашият компостер да бъде отворено и биологичните отпадъци да имат пряк контакт с почвата, защото микроорганизмите и червеите играят основна роля в получаването на био тор. Аз например когато започнахме да събираме остатъците за компостера, отидох до един рибарски магазин и … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *