събота , септември 26 2020
Препоръчани

Бяла питка с квас

бяла питка
бяла питка с квас

Тази рецепта за бяла питка с квас е специално за любителите на белият хляб.

Напоследък съм затрупана от запитвания, защо в рецептите ми за хляб и питки с квас няма такива от бяло брашно. Ето,  че вече има 🙂 За да се получи такава бяла питка с квас, е необходимо няколко дена кваса да се подхранва само с бяло брашно, докато напълно се промени.

Промяна на ръжен или пълнозърнест квас: от готовият (имам предвид активен, а не току- що приготвен) ръжен или пълнозърнест квас, сложете 2-3 супени лъжици в чист буркан. Налейте 50 мл. хладка вода и прибавете 2 равни супени лъжици бяло брашно. Разбъркайте много добре. Оставете кваса на стайна температура за около 3-4 часа и го приберете в хладилника.

На следващия ден махнете от този квас 2 супени лъжици (не забравяйте, че кваса се бърка винаги с дървена лъжица) и отново налейте 50 мл. хладка вода. Разбъркайте и сложете 2 супени лъжици бяло брашно. Оставяте го на стайна температура 3-4 часа и отново прибирате в хладилник. На следващия ден процедурата се повтаря и след като кваса е активиран може да замесите. В случай, че кваса ви е от ръж, промяната при него изисква 4-5 дена.

Приготвяне на вкусната бяла питка:

Пресейте 700-750 гр. бяло брашно. Добавете към него 2 равни чаени лъжички сол и размесете добре. Направете кладенче в брашното и добавете 350 мл. хладка вода в която сте разтворили 1 чаена лъжичка мед или захар. Разбъркайте част от брашното с подсладената вода и добавете 200 мл. от новия активиран квас. Разбъркайте и замесете меко нелепнещо тесто. Оставете тестото за 4 часа да втасва, като го поръсите отгоре с малко брашно и покриете с кърпа. Може да го оставите и за повече часове- 5-6.

След като тестото за вашата бяла питка е втасало, премесете го с малко брашно върху плот или дъска, като просто прибирате краищата към средата, обръщате и оформяте като топка. Сложете хартия за печене в тавичка с диаметър 28-30 см. и прехвърлете тестото повторно да втасва още 1 час.

Поръсете с малко брашно и с ножче направете разрези. Покрийте отново с кърпа. Фурната се загрява до 250 градуса. Щом сложите питката във фурната намалявате температурата на 220 градуса. Слагате и … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *