сеп. 042015
 

Print this pageTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on Facebook
Сподели с приятели!
хляб на плоча

домашен хляб на плоча

Опитвали ли сте да си изпечете хляб на плоча?

В случай, че не сте, непременно го направете. Хляба става с различен вкус. Преди време гледах каменни плочи за печене на хляб, които ми се сториха доста скъпи за предназначението си. От тогава все си мисля с какво мога да я заменя и намерих решение за себе си. Взех една нова теракотена плоча с размер 33/33 см. Измих я перфектно, подсуших я и я оставех много добре да изсъхне.

Докато това ставаше замесих тесто от следните продукти: 200 мл. хладко прясно мляко, 200 мл. хладка вода, 1/4 свежа мая за хляб от кубче с грамаж 42 гр., 1 равна чаена лъжичка захар,  1 пълна с връх чаена лъжичка сол, 2 супени лъжици олио и около 800 гр. брашно (може и малко повече, зависи от брашното).

Начин на приготвяне: хладките вода и прясно мляко се смесват. Добавяте в тях маята, захарта и 3-4 супени лъжици брашно. Разбърквате добре и оставяте за около десет минути да се активира маята. Към активираната мая добавяте солта и олиото. Постепенно слагате и брашно, като бъркате, за да се усвои от течността. Измесвате с останалото брашно. Тестото трябва да е гладко, еластично и нелепнещо (ако споменатото количество не е достатъчно, добавете още малко).

Оставете тестото в по-голям намаслен съд да втаса, докато утрои обема си. Съда трябва да е покрит, за да не хваща тестото кора. Готовото втасало тесто за вашия хляб на плоча се премесва отново с малко брашно. Вземате напълно сухата плоча и поръсвате обилно с брашно (аз слагам и малко фино царевично) тази част, която е без глазура. Слагате отгоре оформения овален хляб и … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

  3 коментара to “Хляб на плоча във фурната”

  1. Аз имам сач, дали ще е същото ?

  2. Забравили сте да напишете, че след измиването, плочата се поставя на решетката във фурната и се загрява постепенно, да обгори и да се изчисти от всякаква прах и препарати.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(задължително)

(required)