сеп. 202016
 

Print this pageTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on Facebook
Сподели с приятели!
сладко от грозде

Ароматно сладко от грозде

В сезона на гроздобера непременно си пригответе сладко от грозде.

Неустоимо вкусно става домашното сладко от грозде. На пазара в момента се предлага бяло и черно грозде без семки. Този сорт е подходящ за това сладко. Това е гроздето от което се приготвят стафидите. Може да приготвите сладко от грозде и от друг сорт, но е добре да го почистите от семките.

Необходими продукти за домашно сладко от грозде:

1 кг. грозде без семки, 800 гр. качествена захар, 150 мл. вода, 1 чаена лъжичка лимонена киселина.

Още: малки бурканчета с капачки на винт.

Приготвяне: измийте гроздето и оберете само зрънцата. Като казвам 1 кг. грозде имам предвид изчистено- само зърната.

Пригответе сироп от захарта и водата. Щом заври засечете 5 минути и изсипете гроздето в сиропа. Намалете температурата на котлона и варете 30 минути. Изключете котлона и оставете гроздето да престои 1 нощ в захарният сироп. На следващия ден варете до желаната от вас гъстота. Моето го оставям с гъстотата на пресен мед. Сложете лимонената киселина щом сладкото се е сгъстило достатъчно и продължете варенето още една минута.

Ако желаете в края на варенето може да добавите някакъв аромат: ванилия, индрише… Аз не слагам, защото гроздето от което направих сладкото е достатъчно ароматно.

Насипвате сладкото веднага в предварително затоплени сухи бурканчета. Затваряте и обръщате с капачката надолу. Оставяте така докато бурканчетата напълно се охладят.

При повторното … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2 )

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(задължително)

(required)