Да си подготвим зимни обувки

зимни обувки
топли зимни обувки

Време е да подготвим нашите зимни обувки за предстоящите студени дни.

Есента и зимата са предизвикателство за нашето тяло като цяло, но често точно с краката си усещаме най-силно влиянието на лошото време.

Добре въоръжени с най-подходящите зимни обувки, ние можем да крачим в дъжд и сняг смело, но е хубаво да сме наясно и с правилната грижа за тях.

Ако се приберете с подгизнали крака е хубаво след като събуете обувките да ги напълните с вестници за по-бързо изсъхване в правилната форма. Постелете хартия на пода или осигурете пространство между мокрите подметки и земята под тях.

Добре е да сушите обувките в топло помещение, но без те да са изложени на пряка топлина в близост до отоплителни уреди.

За да осигурите по-добра непромокаемост на кожените обувки, можете да ги обработите със специален препарат. Съществуват много по-евтини и ефикасни начини за импрегниране на кожата – намазване със свинска или гъша мас, течен парафин, глицерин, комбинация от терпентин, парафин и мазнина, пчелен восък, ланолин, смесени равни части олио и оцет, вазелин.

Бъдете внимателни при намазването на светли или цветни зимни обувки, възможно е при нанасянето на по-голямо количество мазно вещество те да потъмнеят трайно.

Доброто запазване на патъчките ни зависи и от почистването им. Отстранявайте натрупаните кал, прах и замърсявания възможно най-скоро след като се събуете. За кожените обувки почистването с парцал, намазването с боя и излъскване с четка са незаменими.

Лачените обувки са почистват добре с памучен плат, хубаво е за да ги запазите по-дълго да ги намазвате понякога със специализиран препарат за лак или рициново масло, след това отново се забърсват с памучен парцал.

Обувките от велур и набук се почистват с четка, парцал от плюш или кадифе, има също и специални гъби за почистване на този тип покритие. Освен препаратите, които са предназначени за велур и набук, може да перете обувките от тези материи. Препоръчително е това да става … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2 )

Един коментар

  1. Илианка

    Съвсем навреме за първия сняг 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *