Цигара бюрек – банички от турската кухня

цигара бюрек
Турски банички цигара бюрек

Едни от най-лесните за приготвяне банички са цигара бюрек.

Наименованието цигара бюрек идва от формата им и от това, че е баничка. В турската кухня има голямо разнообразие на банички. Специално за този вид се продават кори нарязани на триъгълници, за да са улеснени домакините. През последните години и у нас се предлагат такива турски кори на триъгълници.

Рецептата ми за тези банички е малко по-различна от оригиналната, по която съм яла такива банички в Турция. В оригиналната рецепта плънката е от сирене и магданоз. Още когато ги ядохме там забелязах, че на много от българите не им допадна и затова, когато ги правя за семейството си не слагам магданоз.

Една моя приятелка туркиня ми каза и една тайна при навиването, за да стоят кръгли и да отговарят на името си. Тази тайна ще я споделя с вас. 😉

Необходими продукти за цигара бюрек:

Триъгълни кори за баница или кръгли кори за баница, които вие ще разрежете на триъгълници, сирене (количеството според вкусът ви), олио, вода.

Приготвяне: сложете сиренето в купа и го намачкайте с вилица.

Това е тайната на моята приятелка: всяка триъгълна кора се маже с четка потопена във вода и олио (100 мл вода и 50 мл олио се разбъркват в купичка). Не пренебрегвайте тази малка тайна. Намазани корите леко омекват и чудесно се навиват.

Мажете кората и поръсвате със сирене в широката част. Прегъвате по 2 см от двете страни и навивате на стегнато рулце. От водата и мазнината корите … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2 )

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *