Лепене на плочки – не е трудно

лепене на плочки
лепене на плочки

Лепене на плочки – звучи доста стряскащо, но не е чак толкова трудно.

Самият процес на лепене на плочки не е толкова сложен за изпълнение, но трябва да имате някаква основа от строителни познания и подходящи инструменти. Но ако сте решили да прекарате отпуската си в банята и коридора, тогава може смело да запретвате ръкави и да започвате, като това занимание ще ви спести няколкостотин лева и разправии с майстори.

Първо трябва да планирате добре цветовото оформление на помещението и да купите необходимото количество плочки, като задължително предвиждате в повече около 5 -6 %. Трябва да знаете, че за пода на банята трябва да изберете оптимални по размер плочки за подово покритие, защото за малка баня не са подходящи големи плочки, понеже трудно се оформя желаният наклон.

Лепене на плочки в банята започва от стените.

Преди това трябва да сте се снабдили с качествено лепило за плочки, фугин и кръстчета за оформяне на фугите. Препоръчително е използването на фуги, защото дори и качествените плочки понякога имат разлика в размерите и с фугата се компенсират тези разлики. Също така фугите поемат и температурните разширения на местата, където под плочките минават тръбите за топла вода и парното.

Стените предварително трябва да са измазани гладко или да са изравнени с гипсокартон след като са завършени всички други ремонти по ВиК системата и електрическата инсталация. Първоначално с помощта на мастар и нивелир  определяте позицията на вторият ред плочки. След това с помощта на гребен се нанася лепило и започвате да лепите плочките от средата към двата края, за да се получат симетрични парчета в краищата на стената.

Рязането на плочките може да извършите с различни инструменти за рязане на плочки, но аз ви препоръчвам ръчните. Има подходящи инструменти в почти всички строителни магазини. В една баня се налага и да се пробиват няколко отвора за… (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

10 Коментари

 1. Мирослав

  ами да другия път си направете цялата къща то не е трудно …и покрива да не мислите че е кой знае какво…а като сте почнали …и кола си направете сами …и изобщо давайте няма проблеми ..малоумна работа …

 2. Как да лепя плочки малък формат. Продават се на кори и отзад са прикрепени към хартия. Едва ли трябва да се лепи плочка по плочка. Дайте акъл!

  • Не уточнявате дали са стъклокерамични плочки или керамични. Казвате, че отзад са прикрепени към хартия. По принцип хартията е върху лицевата страна а когато са с мрежа, тя е разположена от задната страна, която се залепва. Понякога на пано от малки плочки разположени върху мрежа има залепнал тънък картон, който се използва като резделител между отделните пана. Има изисквания за качествено залепване на такива плочки и ако не сте сигурен в уменията си, по-добре се доверете на професионалист. Например, ако са стъклокерамични плочки, задължително трябва да използвате висококачествено бяло еластично (флексово) лепило, за да се запазят истинските цветове. Повърхността трябва да бъде идеално подравнена, за да може да няма деформации, защото се копира точно релефа на повърхността. Лепенето се извършва по тънкослоен метод, като лепилото се нанася с гребен с размер на зъбите до 4-5 мм, като се стараете при залепването лепилото да не изпълва фугите, а ако това се случи, трябва да ги почистите докато лепилото още не е втвърдило. Има и специфични изисквания към фугирането, затова си помислете дали ще се справите сами. След като „дръпнат“ плочките отлепвате хартията. Хартията в повечето случаи се отлепва лесно след като се намокри с вода.

   • Благодаря за съвета. Опитах и с много ругатни и опити в края на краищата успях. Основният проблем, е че работех със стандартна смес за лепене на плочки. Трябва много точно да се уцели сместа – ако е рядка, плочките се смъкват, ако е много гъста трудно се хващат. Ако забележите смъкване, може да задържите цялата кора с плочките като чукнете три или четири пирончета в горната част на кората. След няколко часа те се изваждат и няма проблеми. Загубих страшно много време с това, но сега нещата са ми много по-ясни. Поздрави!

 3. Николай

  Е то било лесно бре.Нали.Да ама не.Ако се правеше баня като им обясниш на книга,щеше да е супер!Не се лъжете .Ако ставаше нормалния човечец маистор с гледане то тогава кучето щеше да е най добрия каспин.Така представена банята е лесна.В банята има много други важни деиности като водопровод, канал ,мазилки,замаски ,електро и ред други.Ще си купувате диамантени глави за отвори,ха ха ха.Правя бани от 15 г и нямам диамантени глави.

  • Спокойно! Клиентите Ви няма да намалеят, след като прочетат тази публикация 🙂 Тя е за хора, които имат достатъчно строителни умения и подходящи инструменти. Просто да знаят откъде да започнат и как да продължат. Вие предполагам, че не сте автомонтьор, но можете да си смените накладките на колата ако имате подходяща информация и необходимите инструменти, нали 🙂

   • Знаеш ли колко струва един качествен инструмент за рязане на плочки?……Май е по-добре да си платиш на майстор.И съм виждал много изпълнения …може би от такива които са си мислили че плочки се лепят много лесно.Хайде спорна ..ще те повикам да ми направиш банята.

    • Дей*а и професора

     Хората са написали подробно съвети, за да бъдат полезни! Кво само ревеш? Като не ти харесва описанието, не чети. Ако не си съгласен с нещо от новината – нанеси корекция, за да знаем… ама да пишеш небивалици.. няма смисъл! Те тези твоите майстори сигурно са се родили такива.. без да се учат!

  • Трудно е да се научиш да свириш на пиано,или да станеш компютърен специалист,а за банята,гледаш и събираш опит,първият път ще има поражения,но след вторият ще си добър,колкото повечето мърлячи,които ве водят за майстори и след тях- потоп:)

   • В повечето случаи препоръчваме да се доверите на опитни майстори, за които има добри отзиви. Но има ситуации при които си заслужава да опитате сами да се справите като използвате достоверна информация за последователността на операциите. Ако имате някакви въпроси спокойно може да ги зададете тук! Ще получите компетентни отговори!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *