ное. 072015
 
Сподели ако ти харесва!

домашна питка с квас

домашна питка с квас

Няма друга такава вкусотия като домашна питка с квас.

Вече нееднократно съм писала за полезния хляб с квас. Знам, че повечето от вас го намират за трудоемък, но това съвсем не е така. Веднъж като си приготвите квас, може да го съхранявате в хладилник и да имате под ръка винаги когато ви дотрябва. Не бъдете мързеливи и си месете истински ръчен хляб.

Много хора плащат скъпо за да се хранят с този здравословен хляб, а вие, които четете и сте в кулинарни групи за да обогатявате кулинарните си способности със сигурност можете да си го приготвите. Всеки един хляб с квас, освен, че е здравословен, не променя вкусовите си показатели с дни. Тоест може да месите веднъж или два пъти в седмицата, в зависимост от нуждите на вашето семейство.

Ето какви продукти са необходими за днешната домашна питка с квас:

200 мл. квас, 1 чаена лъжичка мед, 15 гр. сол, около 750-800 гр. брашно, 400 мл. хладка вода.

Приготвяне: след като извадите кваса от хладилника, подхранете го с 50 мл. хладка вода и 2 супени лъжици бяло брашно. След около два часа и половина, квасът ще се е активирал и ще е  готов за употреба. Сложете пресятото бяло брашно в купа и добавете към него солта. Разбъркайте добре и направете кладенче. В хладката вода сложете меда и разбъркайте до пълното му разтваряне.

Налейте хладката медена вода в кладенчето и разбъркайте с част от брашното докато се получи гъста каша. Налейте 200 мл. от активирания квас и започнете да месите. Тестото с квас винаги се оставя малко по-меко. Ако забелязахте, не се слага никаква мазнина в това тесто. Поръсете съд с брашно и оставете тестото да втасва поръсено с малко брашно и покрито със стреч фолио.

Необходимото време за втасване е около 2-3 часа и зависи от топлината в стаята. След като тестото се е отпуснало, премесете го много леко и оформете в желаната от вас форма (направих моя кръгъл като погача. Застлах с хартия за печене дълбока тава с диаметър 30 см. и сложих премесеното тесто вътре).

Сложете оформеното тесто в съда, в който ще печете, поръсете с малко брашно и направете няколко плитки разреза отгоре с много остър нож. Покрийте с кърпа и оставете още един час да втасва. Изпечете домашна питка с квас в предварително загрята фурна на 250 градуса. Когато слагате втасалата питка във фурната, поставете купичка пълна с вода и намалете … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

  2 коментара to “Домашна питка с квас …”

  1. Здравейте,
    а става ли с друго, небяло брашно?

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(задължително)

(required)