ное. 012017
 

Print this page
Print
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook

Сподели с приятели!
пастърма от бут

Пастърма от бут без подправки

Това е моята домашна пастърма от бут.

В рецептата за пастърма от бут ще споделя с вас три варианта за сушене. Независимо кой начин ще изберете да сушите вашето месо, обработката е една и съща.

Необходимите продукти са: месо от свински бут, морска сол, подправки по ваш избор или като моите (сминдух, чубрица, сладък и лют червен пипер).

Приготвяне на вкусна пастърма от бут:

Месото се почиства от ципи, ако има такива. Нарязва се на възможно правилни парчета с дебелина около 5 – 6 см., ширина 7 -8 см. и дължина 10 – 12 см. (или както ви харесва на вас, но за равномерното съхнене на месото формата е от значение). Дъното на  съда, в който ще осолявате месото трябва да се покрие около 2 см. с морска сол на кристали. Поставяте месото и покривате от всички страни със сол. Моето месо редя в кутия, като парчетата месо не опират едно в друго, за да може солта да ги покрива навсякъде. Така покрито със сол и затворено месото престоява 30 часа в хладилник.

пастърма от бут със зелени подправки

След 30 часа се изважда от солта. Измива се и се изкисва в студена вода за 12 часа, като веднъж водата се сменя. Изкиснатото месо се подсушава много добре с кърпа или домакинска хартия. Овалва се в избраните от вас подправки.

Направила съм три различни вида. Едната пастърма е с чубрица и сминдух, втората е със сладък и лют червен пипер, като съм добавила и малко сминдух, а третата е без подправки.

Вариантите за сушене на пастърма от бут са следните:

Навън, ако времето позволява. Прекарвате дебел памучен конец или готварски конец през месото и го окачвате на проветриво място. Когато сушите месо навън температурата не бива да надвишава 10-12 градуса. Съхне между 10-15 дена.

Сушенето в хладилник става като подготвеното месо се поставя на скара, за да може въздуха да преминава под месото. Времето за сушене е като сушенето навън- 10-15 дена.

Третия вариант е начина, по който съм … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2 )

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(задължително)

(required)