Домашна пастърма от бут

пастърма от бут
Пастърма от бут без подправки

Това е моята домашна пастърма от бут.

В рецептата за пастърма от бут ще споделя с вас три варианта за сушене. Независимо кой начин ще изберете да сушите вашето месо, обработката е една и съща.

Необходимите продукти са: месо от свински бут, морска сол, подправки по ваш избор или като моите (сминдух, чубрица, сладък и лют червен пипер).

Приготвяне на вкусна пастърма от бут:

Месото се почиства от ципи, ако има такива. Нарязва се на възможно правилни парчета с дебелина около 4 – 5 см., ширина 7 – 8 см. и дължина 10 – 12 см. (или както ви харесва на вас, но за равномерното съхнене на месото формата е от значение). Дъното на  съда, в който ще осолявате месото трябва да се покрие около 2 см. с морска сол на кристали.

Поставяте месото и покривате от всички страни със сол. Моето месо редя в кутия, като парчетата месо не опират едно в друго, за да може солта да ги покрива навсякъде. Така покрито със сол и затворено месото престоява 30 часа в хладилник.

пастърма от бут със зелени подправки

След 30 часа се изважда от солта. Измива се и се изкисва в студена вода за 12 часа, като веднъж водата се сменя. Изкиснатото месо се подсушава много добре с кърпа или домакинска хартия. Овалва се в избраните от вас подправки.

Направила съм три различни вида. Едната пастърма е с чубрица и сминдух, втората е със сладък и лют червен пипер, като съм добавила и малко сминдух, а третата е без подправки.

Вариантите за сушене на пастърма от бут са следните:

Навън, ако времето позволява. Прекарвате дебел памучен конец или готварски конец през месото и го окачвате на проветриво място. Когато сушите месо навън температурата не бива да надвишава 10-12 градуса. Съхне между 10-15 дена.

Сушенето в хладилник става като подготвеното месо се поставя на скара, за да може въздуха да преминава под месото. Времето за сушене е като сушенето навън- 10-15 дена.

Третия вариант е начина, по който съм … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2 )

Относно admin

Погледнете също

Вкусни рибени кюфтета

Рибни кюфтета

Вкусни и лесни за приготвяне са тези рибни кюфтета. Хубавото при приготвянето на такива рибни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *