окт. 302017
 

Print this page
Print
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook

Сподели с приятели!
майонеза

Класическа домашна майонеза

Много хора се страхуват да приготвят класическа майонеза вкъщи.

На всички тях искам да кажа, че приготвянето на майонеза не е сложно, стига да спазите точно рецептата, която ще дам. Също така знам, че повечето от хората избягват да правят тази майонеза заради суровите жълтъци. Важното е да използвате пресни яйца. Не се притеснявайте, в рецептата ще обясня как се обработват, за да не ви създадат здравословен проблем.

Необходими продукти: 2 жълтъка, 1 чаена лъжичка горчица, 1 лимон, сол, 250 мл. олио.

Приготвяне на майонеза с жълтъци:

Яйцата, които ползвате трябва да са със стайна температура. Отделете белтъците от жълтъците. Жълтъците сложете в купа, която може да издържа на топлина. Купата сложете над съд с вода, която не бива да докосва дъното и.

Сложете съда на котлона и оставете водата да заври. През това време непрекъснато бъркайте жълтъците със силиконова четка или дървена лъжица. Щом жълтъците се затоплят ще станат доста по-светли (това става бързо- за около минута-две щом водата е кипнала). По този начин поширате жълтъците и те вече не са опасни за консумация. Отместете купата от водата. Пипайте я с домакински ръкавици или кърпа, защото купата е гореща.

Към побелелите жълтъци добавете 1/3 чаена лъжичка сол, чаената лъжичка горчица, 1 чаена лъжичка прясно изцеден лимонов сок. Разбъркайте сместа силиконовата четка и започнете да добавяте по малко олио (1 супена лъжица) като за начало и разбърквайте енергично.

Мазнината бързо се усвоява от жълтъците. Добавяйте по 3-4 супени лъжици от олиото и разбърквайте. Майонезата бързо се сгъстява и затова добавете още 2 супени лъжици пресен лимонов сок. Ако стане много гъста, може да добавите 1-2 супени лъжици вода и отново да разбъркате. Опитайте как е на сол и ако има нужда добавете според вашия вкус. Може да прибавите още лимонов сок.
Направете майонезата с гъстота, която ви … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2 )

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(задължително)

(required)