окт. 202015
 

Print this pageTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on Facebook
Сподели с приятели!
ябълков оцет

Домашен ябълков оцет

Предлагаме ви една изпробвана рецепта за натурален домашно приготвен ябълков оцет.

Тази кисела подправка има хубав аромат и е изключително полезна за организма. Рецептата е лесна за изпълнение и спокойно може да се изпълни от всеки, който иска да има от този полезен продукт.

За приготвянето на около 1 литър истински ябълков оцет ще са ви необходими:

Около 1,5 кг. добре узрели домашни (по възможност) ябълки, около 50 гр. захар и 2 супени лъжици мед. Количеството на водата е относително, като целта е да покрие плодовете и затова ако сте нарязали ябълките по-едро, ще ви е необходима повече вода. Това са продуктите с които ние си приготвяме домашен ябълков оцет. На много места пише, че трябва да се добавя и мая за хляб, но ние никога досега не сме слагали и винаги ни се получава. Ако искате да си приготвите по-голямо количество такъв домашен оцет, може да удвоите или да утроите количеството на продуктите.

Приготвяне на домашен ябълков оцет.

Измийте добре ябълките,  нарежете ги на дребни парченца, като задължително отстраните дръжките, загнилите и повредени от насекоми части. Ако желаете, може да отстраните и семенниците, но ние не ги махаме. Напълнете един 3 литров буркан около 3/4  от обема с нарязаните ябълки. В хладка вода (не гореща!) разтворете … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

  3 коментара to “Домашен ябълков оцет – рецепта”

  1. Много,много благодаря за рецептата! Вече няколко пъти си правя оцет и той е чудесен ! Не използвам оцетната гъба от предния път,но ми е жал да я изхвърля и я съхранявам в буркан в хладилника! Не знам за какво мога да я използвам,но си я съхранявам,може пък да ми потрябва за някой домашен лек. Още веднъж благодаря за страхотната рецепта! Ирина

  2. Кога е подходящото време да се направи този оцет? Днес си взех ябълки от село и мисля да го направя утре. Дали ще стане? А може ли да се направи в пластмасов съд?

    • Подходящото време е когато имате подходящите ябълки 🙂 Можете да го направите и утре, но ще трябва да съхранявате съдът в помещение където температурите не падат под 10 градуса, защото при много ниски температури се забавя значително процеса на ферментация. Може да се направи в пластмасов съд, но пластмасата от която е направен този съд да е годна за съхранение на хранителни продукти.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(задължително)

(required)