Домашен ябълков оцет – рецепта

ябълков оцет
Домашен ябълков оцет

Предлагаме ви една изпробвана рецепта за натурален домашно приготвен ябълков оцет.

Тази кисела подправка има хубав аромат и е изключително полезна за организма. Рецептата е лесна за изпълнение и спокойно може да се изпълни от всеки, който иска да има от този полезен продукт.

За приготвянето на около 1 литър истински ябълков оцет ще са ви необходими:

Около 1,5 кг добре узрели домашни (по възможност) ябълки, около 50 г захар и 2 супени лъжици мед. Количеството на водата е относително, като целта е да покрие плодовете и затова ако сте нарязали ябълките по-едро, ще ви е необходима повече вода.

Това са продуктите с които ние си приготвяме истински домашен ябълков оцет. На много места пише, че трябва да се добавя и мая за хляб, но ние никога досега не сме слагали и винаги ни се получава.

Ако искате да си приготвите по-голямо количество такъв домашен оцет, може да удвоите или да утроите количеството на продуктите.

Приготвяне на домашния ябълков оцет.

Измийте добре ябълките,  нарежете ги на дребни парченца, като задължително отстраните дръжките, загнилите и повредени от насекоми части.

Ако желаете, може да отстраните и семенниците, но ние не ги махаме. Напълнете един 3 литров буркан около 3/4  от обема с нарязаните ябълки. В хладка вода (не гореща!) разтворете … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2 )

8 Коментари

 1. Бернард

  Какво имате предвид като казвате, че се продава захар, която не ферментира? Всяка захар ферментира при подходяща концентрация, температура, наличие на кислород и оцетнокисели бактерии. Ако това не се случи, значи най-вероятно или субстанцията не е захар, или съдържа антибиотици. За последното не виждам разумно обяснение, така че остава първото. Но и за него също не намирам обяснение – как може да се продава нещо за захар, след като не е! И какво може да бъде това нещо?

 2. Христов

  От така написана рецептата, може да се смята, че количеството захар и мед е съобразно количеството на ябълките, а количеството на водата е колкото да покрие нарязаните ябълки т. е. количеството вода не е точно определено?

  • Здравейте, това е рецептата по която аз правя всяка година ябълков оцет. Количеството на водата никога не съм го замервал, като предполагам, че разлика може да има в резултат на едрината на нарязване на ябълките. Но според мен разликата ще е незначителна и винаги оцета ми се е получавал. Важно е ябълките да не са третирани с химикали и да не са зелени.

 3. Елеонора

  Здравейте, и моят оцет стана, току що го прелях в бутилки. Получи ми се и оцетната гъба. Кажете, ако обичате, а как може да се запази оцетната гъба жива? Благодаря за рецептата:)

  • Задължително трябва да стои в оцет. Може да я разделите на по-малки части и да я сложите в малка бутилка с оцет, като не е задължително бутилката да е пълна догоре.

 4. Много,много благодаря за рецептата! Вече няколко пъти си правя оцет и той е чудесен ! Не използвам оцетната гъба от предния път,но ми е жал да я изхвърля и я съхранявам в буркан в хладилника! Не знам за какво мога да я използвам,но си я съхранявам,може пък да ми потрябва за някой домашен лек. Още веднъж благодаря за страхотната рецепта! Ирина

 5. Гергана

  Кога е подходящото време да се направи този оцет? Днес си взех ябълки от село и мисля да го направя утре. Дали ще стане? А може ли да се направи в пластмасов съд?

  • Подходящото време е когато имате подходящите ябълки 🙂 Можете да го направите и утре, но ще трябва да съхранявате съдът в помещение където температурите не падат под 10 градуса, защото при много ниски температури се забавя значително процеса на ферментация. Може да се направи в пластмасов съд, но пластмасата от която е направен този съд да е годна за съхранение на хранителни продукти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *