Домашен компот от кайсии

компот от кайсии
Ароматен компот от кайсии

Време е да приготвите ароматния компот от кайсии.

Приготвянето на домашен компот от кайсии не изисква специални умения. Много хора омаловажават приготвянето на домашни компоти, а не трябва да е така. Всяка домашно приготвена консерва е много по-чиста и истинска от тези в магазина.

Знаете какво слагате и спокойно можете да давате на децата си. В домашните компоти можете да контролирате захарта. Можете да ги приготвите точно по ваш вкус.

Аз например винаги слагам повече кайсии в компота, защото после мога да ползвам плодовете за сладкиши или да пасирам плодовете на нектар, както и да приготвя кисел.

Необходими продукти за домашен компот от кайсии:

Кайсии, захар, вода.

Още: буркани и капачки за тях (ползвам винаги буркани на винт, защото лесно се справям с тях).

Приготвяне: подбирайте плодовете в добра зрялост и без наранявания. Измийте кайсиите и ги разполовете по делителната бразда. Отстранете костилките, но не ги изхвърляйте, изсушете ги на слънце.

Кайсиевите ядки са полезни заради съдържанието на витамин В17, важен в борбата срещу раковите клетки. Ядките са полезни и за редица други заболявания. Има доста статии написани на тази тема.

Напълнете бурканите с разполовени кайсии докъдето желаете (аз пълня 3/4 от вместимостта на буркана, като ги подреждам, за да съберат повече плодове).

Добавете захар според предпочитанията си (аз слагам по 2 равни супени лъжици, но моята майка слага по 5 супени лъжици). Налейте студена вода до гърлото на буркана и затворете с капачката.

Сложете бурканите в голяма тенджера, като на дъното на тенджерата сложите кърпа. Тя е като изолатор и предпазва стъклото от счупване.
Налейте вода да покрие капачките на бурканите 3-4 см Сложете … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

Относно admin

Погледнете също

Нектар

Нектар от дюли

Късната есен е времето, в което приготвям ароматен нектар от дюли. Този нектар от дюли …

Един коментар

  1. Стилияна

    И аз така ги правя

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.