Препоръчани

Варена царевица като на баба

варена царевица
Домашна варена царевица

Когато бяхме с брат ми малки, баба ни правеше такава варена царевица.

След години майка ми приготвяше същата такава варена царевица на нашите деца. Съпругът ми също е хапвал зимно време при баба си този деликатес. С тази царевица имам толкова мили спомени… Мнозина от вас знаят за какво говоря, а други не са и чували за такава варена царевица.

Варената царевица се е консумирала  подсладена или посолена. Във всеки регион се е поднасяла по различен начин. Често е била основна храна на бедното население от далечното минало. Сега вече е деликатес. Имате ли възможност, непременно си пригответе.

Необходими продукти за варена царевица:

Няколко кочана суха царевица и вода.

Още: за подслаждане захар или мед, масло, сол ако желаете да я хапвате солена.

Приготвяне: оронете зърната на царевицата от кочаните в купа и ги измийте. Сложете ги в тенджера и налейте четири пъти над обема им вода.

Сложете на котлона да се вари. Щом водата заври, намалете температурата на котлона на минимум и варете докато зърната на царевицата се разпукат/цъфнат и омекне.

В миналото нашите баби са слагаха тенджерата с царевичните зърна в края на печката на дърва и са я оставяха там да къкри бавно цял ден.

Царевицата ставаше уникално мека и вкусна. Аз правя следното нещо: като заври водата с царевицата на котлона я местя на камината и също оставям леко да къкри до пълна готовност.

Сварените царевични зърна се… (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

Погледнете също

Нектар

Нектар от дюли

Късната есен е времето, в което приготвям ароматен нектар от дюли. Този нектар от дюли …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *