февр. 102017
 

Print this pageTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on Facebook
Сподели с приятели!

варена царевица

Домашна варена царевица

Когато бяхме с брат ми малки, баба ни правеше такава варена царевица.

След години майка ми приготвяше същата такава варена царевица на нашите деца. Съпругът ми също е хапвал зимно време при баба си този деликатес. С тази царевица имам толкова мили спомени… Мнозина от вас знаят за какво говоря, а други не са и чували за такава варена царевица. Варената царевица се е консумирала  подсладена или посолена. Във всеки регион се е поднасяла по различен начин. Често е била основна храна на бедното население от далечното минало. Сега вече е деликатес. Имате ли възможност, непременно си пригответе.

Необходими продукти за варена царевица:

няколко кочана суха царевица и вода.

Още: за подслаждане захар или мед, масло, сол ако желаете да я хапвате солена.

Приготвяне: оронете зърната на царевицата от кочаните в купа и ги измийте. Сложете ги в тенджера и налейте четири пъти над обема им вода. Сложете на котлона да се вари. Щом водата заври, намалете температурата на котлона на минимум и варете докато зърната на царевицата се разпукат/цъфнат и омекне.

В миналото нашите баби са слагаха тенджерата с царевичните зърна в края на печката на дърва и са я оставяха там да къкри бавно цял ден. Царевицата ставаше уникално мека и вкусна. Аз правя следното нещо: като заври водата с царевицата на котлона я местя на камината и също оставям леко да къкри до пълна готовност.

Сварените царевични зърна се… (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(задължително)

(required)