Домашна телешка пастърма

телешка пастърма
Домашна телешка пастърма

Не пропускайте възможността да си направите домашна телешка пастърма.

За приготвянето на телешка пастърма си вземете най-добре филе. Трябва да знаете, че телешкото месо трябва по-дълго време да стои в сол и по-малко да се изкисва във вода.

Необходими продукти за телешка пастърма:

Телешко филе, морска сол, захар, подправки по ваш вкус (при мен само червен пипер).

телешка пастърма от филе

Приготвяне: подгответе месото като го нарежете на парчета с желаната от вас големина. Малките съхнат по-бързо и затова помислете предварително как ще нарежете филето. Почистете го от ципите, ако има такива. Поръсете го със захар равномерно все едно солите месото. Сложете го в съд на чието дъно има около 2 см. едра морска сол и го покрийте добре от всички страни със сол. Затворете плътно съда (ползвам кутии с капаци за целта). Оставете месото за 48 часа на студено (хладилник).

След престоя си от 48 часа в морска сол, месото се измива под течаща вода, слага се в същия съд в студена вода и отново да престои на студено за 12 часа. Не е необходимо да сменяте водата.

Когато го извадите от водата го подсушете много добре с кърпа или няколко слоя неароматизирана домакинска хартия. Овалвате в червен пипер, други подправи или изобщо не слагате такива.

Прекарвате през месото дебел памучен конец и окачате на проветриво място да съхне. В зависимост от големината и дебелината на месото, вашата телешка пастърма ще е готова между 10-тия и 15-тия ден.
Препоръчвам ви да си приготвите и телешка саздърма по тази изпробвана рецепта: https://hitrinibg.com/sazdarma/

телешка пастърма за мезе

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *