февр. 112015
 

Print this pageTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on Facebook
Сподели с приятели!
февруари

февруари – Трифон Зарезан

През февруари вече трябва да се започне работа в градината!

Месец февруари е времето, когато трябва вече да започне подготовката за активна работа в градината. Това обикновено става по Зарезан – на 14 февруари. Тогава се започва с рязането на лозето и асмите. Правилното изрязване на лозите е едно от най- важните мероприятия през месеца, защото в растенията не е започнало сокодвижението и те няма да страдат от загуба на хранителни вещества, както ако се закъснее и започне развитието на лозите. Ако не сте го правили, ви съветваме да се обърнете към опитен лозар, за да имате качествена и богата реколта от грозде. След изрязването на лозите през февруари, ги привържете здраво към конструкцията, защото при развитието на филизите има голяма вероятност да се счупят при привързването. При овощните дръвчета, касиса и френското грозде също е необходима резитба, за да се премахнат изсъхналите и болни клони и да се оформи правилна корона. Важно е също така и да се извърши задължителното зимно пръскане на овошките. Ако имате възможност подхранете дръвчетата с оборски тор, като го разпръснете около дънера и внимателно прекопаете почвата заедно с него на не много голяма дълбочина, за да не пресечете повърхностните корени. Ако времето позволява, направете щателен оглед по самите дръвчета и около тях и съберете всички изгнили и мумифицирани плодове и сухи клони и ги изгорете, за да предпазите растенията от заразяване.

Към края на февруари може да засеете магданоза, морковите, спанака и зеленият грах, ако времето позволява. Тогава може и да се изрежат и розите, като се премахват всички изсъхнали и повредени клони.

Ако сами обичате да си отглеждате зеленчуков разсад около средата на февруари вече… (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(задължително)

(required)