февр. 142017
 

Print this pageTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on Facebook
Сподели с приятели!
гъши дроб

гъши дроб на тиган

Това е моята изпитана рецепта за гъши дроб на тиган.

Знаете или не знаете, но България е на второ място в света по производство на гъши дроб. Високо ценен продукт от всички готвачи и кулинари. Започвам малко с предистория, защото малко хора знаят за вкусния гъши дроб, който е на почит по целия свят. На първо място като производители на този деликатес са французите.

Приготвянето на гъши дроб определено е деликатна работа. Този продукт не търпи дълга термична обработка. Добре е да следвате точно рецептата ми и ще се насладите на един наистина превъзходен дроб.

Необходими продукти: гъши дроб около 500 гр. пресен или замразен (моят беше замразен, трудно може да намерите пресен), сол, черен пипер, прясно мляко, олио.

Още: домакинска хартия.

Приготвяне на вкусният гъши дроб на тиган:

От тук започва деликатната работа. Първо трябва да размразите гъшия дроб. Дробът се остава за 12 часа в хладилник. Там той ще се размрази (не се притеснявайте, че може да не се отпусне). Следва да изкиснете гъшия дроб в прясно мляко за още 12 часа. Количеството мляко е толкова, че да се покрие дробът. Оставяте съда с млякото и гъшия дроб в хладилника (съда да е затворен).

След 12 часа изваждате дробът и млякото се изхвърля. Отцедете го. Работете с много добре наточен нож. Разполовете гъшия дроб и внимателно изчистете големите вени от него. Нарежете го на филийки с дебелина от около 1-1.5 см. Не правете по-дебели или по-тънки филийки. Посолете от двете страни с щипка сол и малко прясно смлян черен пипер.

вкусен гъши дроб

Идва ред на най-тънката и деликатна работа. Да запечете гъшия дроб така, че да запази формата си и да не го стопите на мас. Сложете в не голям тиган 1 супена лъжица олио (не повече) и загрейте мазнината, но не така, че да пуши. Сложете 2 парчета дроб в тигана и запечете за 1 минута от 1 страна и за 1 минута от другата страна. Котлонът ми е с 6 степени, готвя на 4. Извадете филийките дроб и сложете върху хартия да се отцеди мазнината. Отделената мазнина излейте и налейте отново 1 супена лъжица олио и по същия начин… (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(задължително)

(required)