Препоръчани

Грис халва с карамел…

грис халва
Грис халва с карамел

Обичате ли грис халва?

Ако и вие като нас харесвате това сладко изкушение- грис халва, опитайте тази рецепта с карамел. Необходими продукти за приготвяне на грис халва: една и половина чаена чаша захар, 1 чаена чаша пшеничен грис, 4 чаени чаши вода, 2 прахчета ванилия и 125 мл. олио (може да сложите краве масло или да смесите двете мазнини по равни части). Чашата, с която меря е с вместимост от 250 мл.

Начин на приготвяне: започнете от захарния сироп. Половин чаена чаша захар сложете в тенджерка като към нея добавете 1-2 супени лъжици вода. Сложете на котлона и направете светъл карамел.

Внимавайте да не прегорите захарта (дори свалена от котлона захарта продължава да се карамелизира, затова аз веднага щом отместя образувалият се карамел слагам в тенджерата и останалата захар. С това прекратявам карамелизирането). След което внимателно добавете четирите чаши вода и върнете на котлона да се стопи карамела и захарта. Оставете да заври и всичко да се разтвори добре. Отмествате от огъня и добавяте 2 ванилии. В друга тенджера слагате мазнината да се загрее и изсипвате пшеничения грис.

При непрекъснато бъркане пържите гриса, докато промени леко цвета си в много бледо кремаво. Отмествате от котлона и наливате горещия сироп вътре. Внимавайте да не се изгорите! Разбърквате добре и връщате на… (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2)

Погледнете също

Домашен крамбъл

Крамбъл с праскови и къпини

Крамбъл е най-лесният десерт, който можете да си приготвите. Днес моят крамбъл е с праскови …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *