ян. 042018
 

Print this page
Print
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook

Сподели с приятели!
оризеница

Оризеница като на баба

Знаете ли какво е оризеница?

Оризеница е онзи десерт, който правеше моята баба. Когато мъжът ми чу наименованието на десерта на един семеен обяд дълго се чудеше какво ли ще е това 🙂 Някой му казват сутляш, други мляко с ориз, а в селото на баба се казва оризеница 🙂 Той е с по-кремообразна консистенция. Както и да наречете този десерт, той е много вкусен. Чела съм всякакви начини на приготвяне и това ме провокира да напиша бабината рецепта.

Необходими продукти за приготвяне на оризеница:

1 чаена чаша кръгъл ориз (чашата е с вместимост от 200 мл.), 400 мл. вода, 1 л. прясно мляко, 1/2 чаена лъжичка сол, 4-5 равни супени лъжици захар, канела.

Приготвяне: оризът се измива много добре, докато водата стане прозрачна. Мие се със студена вода. Тук е мястото да кажа на всички, които се притесняват, че ще отмият нишестето от него да не се кахърят, защото това е невъзможно. 😉 Сложете водата да заври и добавете към нея солта. Щом кипне прибавете ориза и намалете температурата. Варете на тих огън и когато оризът поеме водата долейте с прясно мляко (налейте 500 мл.). Продължете варенето на тих огън докато оризът поеме млякото и тогава добавете останалото мляко. Разбърквайте от време на време. Щом оризът започне да има кремообразна форма и млякото е усвоено е готов.

Отместете от котлона и добавете захарта. Разбъркайте леко докато се разтопи. По желание може да добавите 1-2 прахчета ванилия. Насипете в чаши или купички. Поръсете топлата оризеница с канела и сервирайте леко топла. Така я правеше моята баба.

Вижте и моята изпробвана рецепта за вкусен карамелен крем: https://hitrinibg.com/karamelen-krem/

Оризеница за десерт

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(задължително)

(required)